Els clubs i entitats esportives de Lloret de Mar defensen que l’esport és segur i es mostren dolguts per l’aturada de, com a mínim, quinze dies que ha decretat la Generalitat. La mesura va entrar en vigor el passat divendres, juntament amb restriccions en altres sectors, per intentar frenar la segona onada de contagis de la Covid-19.
Tot i que coincideixen en prioritzar la salut, assenyalen que els joves necessiten fer esport i consideren que allargar aquesta aturada perjudicarà molt les entitats. És una opinió que també es comparteix des de la Unió de Federació Esportives de Catalunya (UFEC), que ha promogut un manifest perquè es declari l’esport com a servei essencial, al qual ja s’hi han adherit diverses entitats de la vila. A més, des de la UFEC, també han presentat un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
A més, molts clubs de Lloret lamenten els canvis constants de mesures en tan poc temps. Recordem que, uns dies abans de l’aturada completa dels entrenaments, va entrar en vigor el toc de queda, que impedia que les entitats poguessin fer entrenaments més enllà de les nou de la nit. Això va provocar reestructuracions en els horaris dels equips, que només van durar quatre dies.
Des del consistori, la regidora d’Esports, Anna Garcia-Castany, ha volgut donar “ànims” i agrair “la tasca que han fet els clubs en els últims mesos per adaptar-se i seguir els protocols”.
Diferents responsables i presidents d’entitats de la vila han valorat la mesura. En el Club Hoquei Lloret, el seu president, Josua Pérez, demana “que parlin clar i diguin les coses d’inici, la marejada de la setmana passada, no té cap sentit”. Per la seva part, Eduard Coloma, president del Club de Futbol Lloret assenyala que “podem entendre que els desplaçaments es tallin, però l’esport a l’aire lliure és segur i s’ha demostrat”.
En el cas del director de l’Associació Blanc Blava Lloret, Quique Gonzalo, explica que “em fa por la salut dels nens, hem de trobar fórmules perquè els nens no poden perdre la forma física”.
Des del Bàsquet Lloret, el seu president, Jordi Palacín, lamenta que “després de la feina que hem tingut ara ens diuen que no es pot entrenar, jo considero que l’esport hauria de ser una activitat essencial”. D’altra banda, Andrea Nicolás, presidenta del Club Volei Lloret, alerta que “això pot suposar la ruïna per molts clubs i no creiem que sigui la mesura correcta, els nens necessiten exercitar-se”.
Seguim amb Josep Maria Ribera, president del Club Futbol Sala Lloret, que assegura que “l’activitat física és molt saludable pels nens, no hi ha tants contagis en l’esport com per suspendre-ho tot, però no manem nosaltres”. En el cas del Lloret Esportiu Futbol Sala, un dels seus responsables, Jaume Joseantonio, recorda que “ens vam avançar a les ordres governamentals i hores abans ja vam decidir paralitzar els entrenaments”.

Més valoracions. L’entrenadora de l’Escola Gimnàstica Rítmica Lloret, Blanca Lloveras, assenyala que “l’esport és salut i essencial per a tots”, mentre que Olga Valls, presidenta del Club Natació Lloret, explica que “hem decidit que, durant aquests quinze dies, el club ha de seguir actiu i es faran entrenaments online en sec”. Pel que fa al Club Rem Santa Cristina, la presidenta, Anna Rosa Bou, diu que “vam refer els horaris per acabar a les nou de la nit però ens va durar quatre dies, ens hem d’anar adaptant”.

En el cas dels esports individuals, la tònica és la mateixa. Des del Club d’Atletisme Lloret – La Selva, el seu president, Manel Fernández, destaca que “és una notícia molt dolent, l’esport ajuda a totes les persones a conviure i fer activitat”. També en atletisme, José Luis Blanco, president de La Sansi, exposa que “l’esport ha demostrat que el nivell de contagis és pràcticament mínim, però òbviament cal frenar la pandèmia”. I en el Club Tennis Lloret, un dels seus responsables, Fernando Alejo, reconeix que “per a nosaltres ha estat un cop bastant dur, la temporada és complicada i també a l’estiu, en què treballem amb turisme”.

Des de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya defensen la necessitat de seguir endavant amb l’activitat esportiva. Expliquen que la taxa esportiva de contagi a l’estat espanyol és del 0,28%. També assenyalen que l’esport representa el 2,1% del Producte Interior Brut a Catalunya i que compta amb més de 80.000 treballadors de diferents àmbits i modalitats. En aquest sentit, exposen que set de cada deu professionals s’han vist afectats per un ERTO i que tres de cada deu treballadors perdran la feina. A més, alerten que prop de la meitat de les entitats catalanes es troben en perill de desaparició si l’aturada s’allarga.