22.9 C
Lloret de Mar
Uns habitatges a Lloret (NRLL)

L’Ajuntament destinarà 1,3 milions d’euros a comprar habitatges de lloguer social

Ara mateix Lloret només compta amb 10 pisos de titularitat municipal per a lloguer social i es considera una quantitat del tot insuficient.

Uns habitatges a Lloret (NRLL)

Darreres Notícies

L’Ajuntament vol destinar 1,3 milions d’euros a comprar habitatges per a lloguer social. La intenció de l’equip de govern és aprovar una modificació de crèdit en el ple del mes de novembre.

- Publicitat -

Des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Lloret, Enric Bonmatí celebra l’anunci, tot i que lamenta que s’acabin comprant habitatges a bancs i grans tenidors, que són qui, segons la PAH, ha propiciat la problemàtica d’habitatge a moltes famílies.

Des de l’Ajuntament, asseguren que tenen sobre la taula totes les opcions i creuen que és secundari entrar a valorar d’on provenen els pisos que es compraran. El que vol que quedi clar és que el Consistori no té cap intenció de beneficiar els bancs.

“L’oficina d’habitatge no té cap interès en beneficiar cap banc; l’oficina d’habitatge és la que està a primera línia de defensa quan ha d’impedir un desnonament o ha de donar una ajuda a un determinat usuari o usuària”

Jennifer Pérez

En aquest sentit, regidora d’Habitatge, Jennifer Pérez, reconeix que ara mateix el parc de lloguer social de Lloret és insuficient i l’objectiu és ampliar el nombre de pisos de titularitat municipal per destinar-los a famílies en situació de vulnerabilitat.

Ara mateix, l’Ajuntament només compta amb la titularitat de deu pisos per a lloguer social, incloent-hi els quatre per a persones tutelades i d’ús temporal. A aquests s’hi han de sumar els 33 pisos adscrits al programa de la Fundació Ser.Gi, en què la Generalitat i l’Ajuntament paguen part del lloguer de persones amb pocs recursos, amb informe previ de l’àrea de Benestar i Família.

A més, l’Ajuntament té la intenció d’aconseguir també que se sumin al parc de lloguer social els pisos de la Sareb, que en té una vintena a Lloret de Mar.

oficina d'habitatge
L’Oficina d’Habitatge està ubicada a l’avinguda Camí de l’Àngel, 11 (Ajuntament de Lloret de Mar)

Com diem, la PAH de Lloret celebra la iniciativa de l’Ajuntament, però recorda que fa molts anys que reclamen que es treballi per garantir l’habitatge a tots els lloretencs i critica que fins ara encara no s’hagi sancionat cap banc que tingui pisos buits a la vila tal com permet la llei. La regidora reconeix que no han pogut sancionar cap entitat financera, però assegura que s’està treballant en aquesta línia i lamenta que sovint és complicat actuar perquè l’Ajuntament té poques competències al respecte.

A més, tal com es va aprovar al ple d’aquest dilluns, a partir del 2021 s’incrementa un 50% l’IBI als habitatges que estiguin un mínim de dos anys buits. D’aquesta manera, es pretén fomentar que els bancs i grans tenidors venguin o lloguin els seus pisos. Una mesura que la PAH també fa anys que reclama i que finalment serà una realitat a les properes ordenances fiscals.

Enric Bonmatí creu que és més important que mai que les administracions treballin per ajudar les famílies que tenen dificultat per accedir a un habitatge, perquè la problemàtica s’ha incrementat molt arran de la pandèmia. En aquest sentit, lamenta que els desnonaments no s’hagin aturat ni que sigui de manera temporal.

“Ara hi ha més gent que mai que no pot pagar el lloguer, i segurament n’hi haurà més, i els desnonaments avancen. Ningú no ha pres cap mesura per aturar això encara que fos de manera temporal”

Enric Bonmatí

De fet, aquesta problemàtica ha incrementat les ocupacions d’habitatges. La regidora assegura que estan treballant en un pla contra les ocupacions il·legals, però envia un missatge de tranquil·litat a la població i als propietaris.

En aquest sentit, d’una banda remarca que “no és que surtis al carrer i t’ocupin la casa, normalment les ocupacions que es fan són de bancs o grans tenidors que tenen habitatges abandonats i hi ha determinades màfies que es dediquen a vendre les claus d’aquest pis a famílies i aquí és on comença el problema”. D’altra banda, cal tenir en compte que”no totes les ocupacions són conflictives o són màfies, hi ha moltes famílies que fan vida normal”.

A banda de les accions de l’Ajuntament, la Fundació Ser.gi ha engegat una campanya per captar habitatges de propietaris particulars que tinguin pisos buits. Els demana que els posin en lloguer a través de la seva entitat; d’aquesta manera, els pisos es destinen a persones vulnerables i els propietaris obtenen certs avantatges. La campanya porta per nom Obre la porta al lloguer social i neix arran de l’increment de persones que tenen dificultat per accedir un habitatge com a conseqüència de la crisi del coronavirus.

spot_img

El + Vist