Dijous, 21 gener 2021
11 C
Lloret de Mar
Una imatge aèria de la performance 'Sombras' de La Caravana de les Arts

L’eliminació de la violència masclista és cosa de tots: homes i dones, societat i administracions

És un dels aspectes que posa de relleu el manifest institucional d'aquest any per commemorar el Dia Internacional per l'eliminació de la violència masclista. A Lloret s'ha celebrat aquest dissabte al migdia amb un acte virtual.

Una imatge aèria de la performance 'Sombras' de La Caravana de les Arts

Darreres Notícies

El Govern prorroga dues setmanes més totes les restriccions vigents

Es manté el confinament municipal i el tancament del comerç no essencial els caps de setmana

Max Illa (Bella Dolores) demana unitat al sector i que “no rebenti preus” al 2021

El Bella Dolores és un dels 10 allotjaments que hi ha oberts aquests dies a Lloret de Mar.

Lloret acull una campanya de reciclatge d’envasos al mercat setmanal del Rieral

És una iniciativa de l’Associació de Marxants de les Comarques de Girona i PIMEComerç Girona amb la col·laboració de l’Associació de Comerciants i l’Ajuntament de Lloret.

Els alumnes dels cicles formatius del Coll i Rodés fan plats per emportar

Es tracta d'una prova pilot, que només s'adreça al professorat. Però, per la bona acollida que té, es plantegen obrir-ho al públic de fora.

El CH Lloret suma la segona victòria de la temporada, en guanyar l’Igualada (5-3)

Els homes de Xavi Albet van ser els vencedors d’un partit molt igualat, amb emoció fins al final i que va deixar un gran gol de Marc González.

L’acte institucional de commemoració del Dia Internacional per l’Eliminació de les violències masclistes, que s’ha fet aquest dissabte al migdia, ha enviat un missatge contundent als homes, de la mà de l’alcalde, Jaume Dulsat, que és qui ha llegit el manifest: “Ens dirigim als homes que esteu en contra d’aquestes violències i sabeu que un dels vostres amics, familiars, coneguts les exerceixen: és hora que us en feu responsables i hi intervingueu”.

I encara ha estat més contundent amb els agressors:

“Als agressors, un recordatori: no hi haurà espai per a la impunitat. Les violències masclistes només es poden eliminar des de l’arrel, sigues tu també còmplice en la construcció d’aquest món millor”

Jaume Dulsat

El manifest també ha tingut en compte la difícil situació de moltes dones arran de la pandèmia i, més en concret, del confinament, que les va empresonar a les seves llars i van haver de fer front al control absolut per part dels seus agressors.

“El confinament ens ha demostrat que, qui volia exercir el control sobre dones i nenes ho ha tingut més fàcil que mai. De fet, als agressors els ha calgut emprar molta menys força que l’habitual per a continuar mantenint els seus desitjos i privilegis”

Jaume Dulsat

Una problemàtica que encara s’ha vist més agreujada pel desconfinament, quan els agressors han vist com perdien el control de les víctimes. “El nombre de trucades i atencions s’han vist incrementats en xifres tristament històriques. Des del conjunt d’administracions manifestem el nostre ferm compromís en seguir treballant per desplegar polítiques públiques per posar fi a totes les violències masclistes i per garantir l’atenció, la recuperació i la reparació de les supervivents”, diu el manifest.

En el manifest institucional també s’ha posat de relleu que la violència masclista no és un problema que hagi de solucionar-se dins de casa, sinó que va molt més enllà, i ha recordat que les dones no són persones submisses a qui ja els va bé aquesta situació. En aquest sentit, s’ha reclamat que hi hagi un compromís unitari per part de la societat i les administracions per elimitar aquestes violències, tant a les llars com en la resta d’àmbits: laboral, social, etc.

La commemoració del Dia internacional per l’eliminació de la violència envers les dones ha coincidit, aquest 2020, amb el 60è aniversari de l’assassinat de les germanes Mirabal, tres activistes polítiques i membres actives de la resistència. En honor a elles, precisament, es va establir el 25 de novembre per commemorar aquesta jornada.

A l’acte virtual que s’ha fet aquest dissabte a Lloret de Mar, també s’han projectat dos vídeos. El primer, elaborat pel Pla Local de Ciutadania, on un seguit de dones de Lloret de diferents nacionalitats han mostrat el seu rebuig a la violència masclista.

El segon vídeo ha estat la performance dirigida per La Caravana de les Arts on diferents voluntaris han mostrat les seves ombres en homenatge a les dones que han perdut la vida aquest 2020 víctimes de la violència masclista. Val a dir que en el moment del rodatge eren 40 i, malauradament, aquesta setmana la xifra s’ha incrementat a 41.

L’acte ha estat presentat per l’Associació de Dones l’Aurora i la cloenda ha anat a càrrec de la regidora d’Igualtat, Jennifer Pérez, que ha apel·lat a la responsabilitat de la societat per eradicar aquesta xacra social.

La regidora també ha volgut fer èmfasi en què no només s’ha de lluitar per acabar amb els casos més radicals de violència, sinó que hi ha molts altres tipus de violència que també cal eliminar: “No només hem de lluitar contra els casos visibles, com els assassinats o les violacions, sinó també contra aquelles violències quotidianes que passen més desapercebudes i que són més díficils d’atacar, però que legitimen i reforcen un sistema discriminatori”.

“Hem d’arribar a assolir una societat de dones i homes lliures, on la violència contra les dones en cap cas no pugui estar legitimada, sinó que sempre es condemni i es rebutgi perquè les dones ens volem vives i ens volem lliures”

Jennifer Pérez

Jennifer Pérez també ha recordat que fa poques setmanes aquí Lloret també va perdre la vida una dona a mans de la seva parella. I ha acabat el seu parlament reclamant que l’objectiu és una societat de dones i homes lliures.

Recordem que a Lloret de Mar ja fa anys que funciona el SIAD, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones.

- Publicitat -

El + Vist

Campanya de donació de sang a Lloret amb la col·laboració de la Immaculada Concepció

Els alumnes de 3r d'ESO han creat el lema 'A tu te'n sobra, a ells els en falta' i han fet els cartells i la difusió. La campanya es farà aquest dijous i divendres.

La sèrie ‘Vida perfecta’, on hi surt Paco Moreno, s’estrena als EUA amb HBO MAX

Paco Moreno, que acaba de rodar la segona temporada, destaca que VIDA PERFECTA és una "sèrie innovadora en el sentit que el 90% la conformen dones".

Comencen a vacunar-se els professionals dels hospitals de Blanes i Calella

Aquesta setmana ha arribat una primera remesa de 150 dosis -75 per a cada centre- i es preveu que n'arribin més en els pròxims dies.