16.5 C
Lloret de Mar

Càritas fa una valoració molt positiva de la feina feta durant el 2014

L'entitat remarca que la seva tasca va molt més enllà de repartir menjar i roba.

Presentació de la memòria
Presentació de la memòria

Darreres Notícies

Càritas de Lloret fa una valoració molt positiva del 2014 i remarca que la seva tasca va molt més enllà de repartir menjar i roba. En aquest sentit, l’entitat apunta que ajuda les persones amb risc d’exclusió social des de diferents àmbits i sempre fugint de la idea de la beneficència i treballant per millorar l’autoestima i l’autonomia dels usuaris.

Així ho han exposat els seus responsables aquest dilluns al vespre, en la presentació de la memòria de l’any passat, on han posat de manifest que ja compten amb la col·laboració de 50 voluntaris. A l’acte hi ha participat mossèn Josep Maria Castellà, que ha explicat que, malgrat que és una entitat de l’església, Càritas dóna servei a tothom que ho necessita, sense cap tipus de discriminació.

De membres de l’entitat, han intervingut Lucía Echegoyen, Montse Clua, Roser Ribot i Anna Samsó, a banda de la tècnica, Sònia Campos. Entre totes han exposat els diferents programes que Càritas ha dut a terme al llarg del 2014, amb un pressupost total de 40.000 euros. Gràcies a les aportacions dels socis, de les recol·lectes i de les subvencions, entre altres, han pogut dur a terme diferents accions.

El més destacat és el servei d’acollida, on s’han atès 55 persones; se’ls ha ajudat a integrar-se a la societat i, després de detectar les seves necessitats, se’ls han donat eines perquè puguin tirar endavant. Dins d’aquest programa, s’ha impulsat, de manera pionera, el Pla Ubuntu, que ha permès treballar en grups per millorar la salut emocional i l’autoestima de les persones. A més, també s’ha ofert assessorament jurídic gratuït en tot tipus de temes, excepte la immigració, ja que Càritas ja té un programa dedicat exclusivament a això.

D’altra banda, també s’ha exposat que el servei d’orientació laboral ha estat molt important, ja que s’ha potenciat la formació de les persones i se’ls ha ajudat a elaborar els seus currículums i a buscar feina. A tall d’exemple, a través de les càpsules formatives anomenades Anem per feina, s’ha fet formació en hostaleria a una dotzena de persones, sis de les quals han aconseguit un contracte de feina.

Pel que fa a l’educació, a Lloret Càritas s’ha centrat en els alumnes de tercer i quart de Secundària, a qui ha ofert suport tant en la part formativa com en l’educativa; és a dir, se’ls ha ajudat a l’hora de fer deures i estudiar, però també s’ha treballat amb ells la seva actitud i la relació amb la societat. La valoració en aquest cas també és molt positiva i, de fet, alguns alumnes han demanat que se’ls ofereixi el servei també durant l’estiu i començaran a fer sessions aquest dimecres.

Un altre dels pilars de Càritas és el Centre de Distribució d’Aliments (CDA), que durant el 2014 ha repartit un total de 170.000 quilos de menjar a 655 famílies que representen 1781 persones. Precisament, aquest dilluns el CDA ha obert les portes a la nova ubicació, al carrer Girona, en un local més gran, que permet ampliar el magatzem i oferir un millor servei als usuaris. Des de l’entitat també han recordat que gràcies al conveni amb l’Ajuntament i el mercat municipal, les famílies poden aconseguir productes frescos, com carn o peix.

De roba, n’han gestionat 7.000 quilos i n’han lliurat 280, a canvi de preus simbòlics amb l’objectiu de dignificar la donació i, com insisteixen els seus membres, fugir de la caritat.

Un programa que agrada molt als membres de Càritas és l’apadrinament d’avis, que consisteix en posar en contacte alumnes de secundària amb usuaris de les diferents residències de la vila, perquè es trobin un cop per setmana i passin una estona junts, aprenent els uns dels altres. La demanda asseguren que és molt elevada per les dues bandes.

L’acte, que s’ha fet a la sala polivalent de la biblioteca, s’ha aprofitat per recordar que qui vulgui col·laborar amb Càritas ho pot fer com a voluntari, fent-se soci o bé fent un donatiu puntual; i en el cas de les empreses, es poden fer aportacions de productes, descomptes o facilitar la contractació de persones necessitades, entre altres coses.

Cal afegir que Càritas el 2014 ha celebrat el seu 50è aniversari.

spot_img

El + Vist