Un espectacle que combina dansa i ciència, titulat ‘Molecular plasticity’, s’ha representat aquest dilluns amb el teatre de Lloret ple de gom a gom amb alumnes de 3r i 4rt de la ESO de tots els centres educatius. L’activitat l’ha organitzat l’institut Rocagrossa amb el suport del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB).
Es tracta d’un proposta que combina ciència, dansa, audiovisuals i tecnologia interactiva per descobrir un nou paradigma de biologia molecular. L’espectacle conté un potent missatge de tolerància: “ser diferent no ha de ser necessàriament un desavantatge”.

Explica la funció de les proteïnes dúctils en el desenvolupament de processos evolutius i malalties importants. Proteïnes que, al principi, es van descartar per ser diferents o irregulars, i que ara són cada dia més populars entre la comunitat científica per la seva versatilitat i potencial en nous descobriments.

L’activitat ha comptat amb l’experiència de dues científiques que han fet reflexionar sobre la importància de la biodiversitat per a la conservació dels ecosistemes. Una d’elles és Inma Yruela, del CSIC, en les investigacions de qui es basa aquest espectacle, qui explica que es tracta de “traslladar als joves i a la societat, d’una manera atractiva, la investigació feta en el laboratori”. L’altra científica és Meritxell Genovart, del CEAB, que destaca que l’espectacle va “sobre el valor del que és diferent, a més del saber per saber, que és la ciència”.
L’espectacle, amb una ballarina i música en directe, l’ha dirigit Roberto Torres. Explica que “la posada en escena connecta la ciència i la societat, amb el missatge de promoure la diversitat, tant la música com la dansa s’han fet expressament”. L’espectacle, que és interactiu, ha comptat amb la participació d’uns quants alumnes.