14.8 C
Lloret de Mar

Creuar la Costa Brava nedant sense parar per eliminar arts de pesca del fons marí

El repte KAI és una iniciativa de Radikal Swim, que inclou passar per les aigües de Lloret, per aconseguir 50.000 euros per al projecte 'Evitem la Pesca Fantasma'.

Una nedadora, passant per la Costa Brava al 2019 (ACN).
Una nedadora, passant per la Costa Brava al 2019 (ACN).

Darreres Notícies

Els nedadors del club Radikal Swim passaran per Lloret de Mar, en una travessa solidària de 40 hores, per recaptar diners per eliminar arts de pesca dels fons marí. Aquest és el repte KAI, una iniciativa que té per objectiu aconseguir 50.000 euros pel projecte Evitem la Pesca Fantasma, de la Universitat de Barcelona.

Un grup de nedadors del Radikal Swim, liderats per Gerard Alemany, creuaran nedant la Costa Brava, des de Portbou fins a Blanes, passant per Lloret. Es tracta d’una travessa d’entre 115 i 120 quilòmetres, un desafiament molt dur que es farà per primera vegada en la història.

Presentació del repte KAI, del club Radicak Swim.
Presentació del repte KAI, del club Radicak Swim.

La travessa està prevista que comenci el pròxim 21 d’agost, si les condicions de mar i vent són bones. La intenció d’un dels nedadors participants, Gerard Alemany, és completar la travessa sense sortir de l’aigua, amb un ritme mitjà de 3,5 quilòmetres per hora, sense dormir i aturant-se només per a l’avituallament. Comptarà, això sí, amb un equip de cinc esportistes que l’acompanyaran en diversos trams.

A més, també comptarà amb embarcacions de suport, àrbitres, un equip mèdic i de fisioteràpia i suport psicològic. I és que cal tenir en compte que els nedadors es poden trobar amb diverses dificultats com els bancs de meduses o l’exposició prolongada a l’alta salinitat, que pot provocar la inflamació de les vies respiratòries i alimentàries.

Els de Radical Swim a l'aigua.
Els de Radical Swim a l’aigua.

Tot plegat, amb el rerefons solidari de minimitzar l’afectació que provoquen les arts de pesca perdudes al fons marí, que es considera que poden arribar a ser veritables “trampes” per a la biodiversitat. Per aquest motiu, amb els diners recaptats, es vol finançar l’ús d’un vehicle submarí, dirigit per control remot, que localitzi arts de pesca abandonades, i impulsar campanyes de retirada. I és que les arts de pesca perdudes provoquen un fenomen anomenat “pesca fantasma”, que malmet les espècies i genera, també, erosió al fons marí. Això afecta espècies protegides com el corall vermell.

El repte KAI compta amb el suport de la Diputació de Girona, la xarxa de municipis de la Costa Brava, la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat, la Federació Catalana de Natació i la Universitat de Barcelona.

Tothom que vulgui fer la seva aportació per assolir la xifra marcada, ha d’entrar al web www.mecenes.ub.edu/pescafantasma.

spot_img

El + Vist