6.4 C
Lloret de Mar

El Voluntariat per la Llengua assegura que és una experiència molt enriquidora

La iniciativa permet crear espais de conversa, ja que en el dia a dia l'ús del català com a llengua vehicular és poc habitual.

Voluntariat per la Llengua novembre 2021
Voluntariat per la Llengua novembre 2021

Darreres Notícies

Donar l’oportunitat a les persones nouvingudes de poder tenir converses en català per aprendre a parlar-lo amb fluïdesa i, a la vegada, enriquir-se coneixent noves cultures. És el que destaquen les persones que col·laboren amb la campanya Voluntariat per la llengua.

Són persones catalanoparlants que es comprometen a trobar-se amb una persona que vulgui aprendre català  durant una hora a la setmana, com a mínim en deu ocasions. Un dels voluntaris és en Narcís Fors, que ja ha participat en la iniciativa altres vegades i assegura que és molt interessant.

“Per ajudar a la normalització lingüística, perquè és la nostra llengua i me l’estimo i per facilitar que qui l’està aprenent la pugui aprendre millor”

Narcís Fors

També repeteix com a voluntària la Roser Galí, que remarca que col·laborar amb el Voluntariat per la Llengua és molt fàcil i enriquidor.

“És una satisfacció i és una cosa que no costa res, és elque fas normalment, parlar amb gent i veure com s’espavilen agafen confiança és una meravella”

Roser Galí

En canvi, aquesta serà la primera vegada que participarà com a voluntari en Camilo Orrego, que d’aquesta manera torna l’oportunitat d’aprendre el català que li van donar a ell quan amb 12 anys va arribar a Lloret.

“Fomentar la llengua i donar aquesta oportunitat que a mi també em van donar a l’institut quan vaig arribar aquí al poble amb 12 anys; i també crear amistats”

Camilo Orrego
Una de les parelles lingüístiques d'aquesta edició
Una de les parelles lingüístiques d’aquesta edició

La responsable de l’Oficina de Català, Cesca Cornellà, assegura que la campanya -que va néixer el 2013- té resultats molt bons, ja que els alumnes perden la por a parlar i milloren molt el seu català oral. En un municipi com Lloret, on sovint costa que els nouvinguts puguin practicar la llengua en el seu dia a dia, és important crear situacions de conversa com les que es produeixen en la campanya de Voluntariat per la Llengua.

“En un municipi com el nostre, en què la llengua vehicular moltes vegades no és el català, cal buscar aquests entorns naturals de conversa”

Cesca Cornellà

El regidor de l’Oficina de Català, Albert Ferrández, també fa una valoració molt positiva de la campanya.

“Em sembla una molt bona idea perquè és una manera de potenciar el català en el quotidià que, precisament, és allà on l’hem de potenciar més”

Albert Ferrández

A més, amb el carnet que s’entrega a les parelles lingüístiques, tenen un descompte de 2×1 a la Piscina municipal i a les entrades per anar als espectacles del Teatre de Lloret. La directora de l’equipament, Amaranta Gibert, anima totes les parelles a gaudir-ne.

“Des del Teatre de Lloret creiem que els públics són molt amplis i que, per tant, tothom té cabuda dins del Teatre i per això hi ha una programació àmplia”

Amaranta Gibert

I també per fomentar l’ús del català en diferents contextos, Òmnium Cultural ha impulsat la iniciativa Tàndem Cultural. La presidenta de la secció de la Selva marítima, Rosa Maria Brunet, explica que la idea és que persones catalanoparlants i nouvingudes es trobin per gaudir plegades de cinema, teatre o qualsevol espectacle en català, de manera gratuïta,i després el puguin comentar plegades.

“Incentivar l’ús social de la llengua proporcionant l’accés gratuït a espectacles culturals en català a persones nouvingudes acompanyades d’una persona catalanoparlant”

Rosa Maria Brunet

A través de la pàgina web tandemcultural.cat, entre els dies 5 i 10 de cada mes, les persones que ho vulguin es poden inscriure a algun dels espectacles que s’ofereixen, ja sigui amb la seva parella lingüística o soles i se’ls assignarà un acompanyant.

Les 11 parelles lingüístiques i el trio que s’han format en aquesta edició de la campanya s’han presentat aquest dimarts al vespre a la Casa de la Cultura.

D’altra banda, a partir d’avui es pot visitar l’exposició Quan parles fas màgia, del Voluntariat per la Llengua, que estarà muntada fins al 12 de novembre.

spot_img

El + Vist