6.7 C
Lloret de Mar
Una dosi d'AstraZeneca

Els menors de 60 anys han d’escollir si volen la segona dosi de Pfizer o d’AstraZeneca

Avui comencen a administrar la segona dosi de la vacuna anticovid als treballadors essencials de menys de 60 anys i si volen que se'ls administri AstraZeneca han de signar un consentiment. Si no, per defecte se'ls administrarà Pfizer.

Una dosi d'AstraZeneca

Darreres Notícies

Avui es comencen a administrar les segones dosis a les persones vacunades amb AstraZeneca. Els primers en rebre-la seran els treballadors essencials de menys de 60 anys. Atenció, però, perquè per defecte se’ls administrarà la segona dosi de Pfizer.

En cas que vulguin que la segona dosi sigui d’AstraZeneca, hauran de signar un consentiment per detallar-ho i entregar-lo en el moment en què se’ls administri la vacuna.

Aquest fet ha generat força polèmica. D’una banda, tenim el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que recomana que la segona dosi sigui de la vacuna de Pfizer/BioNTech perquè hi ha estudis clínics on han participat centenars de persones que mostren que la resposta immunitària és molt bona i no s’han observat reaccions adverses greus; i perquè altres països, com França i Alemanya, ho estan aplicant.

D’altra banda, però, diversos experts han criticat aquesta decisió. Per exemple, en declaracions a TV3, Gemma Moncunill o Oriol Mitjà han posat en dubte que es doni més valor a l’assaig Combivacs, fet a 600 persones (de les quals només 400 van rebre una segona dosi), en comptes de l’experiència dels milions de persones vacunades a tot el món amb AstraZeneca. Aquests experts, davant l’opció de poder triar, es descantarien per rebre la segona dosi també d’AstraZeneca.

Sigui com sigui, la decisió final l’haurà de prendre cada ciutadà i, en cas que no es manifesti, se li administrarà per defecte la Pfizer. 

A la província de Girona, els punts on s’administraran aquestes segones dosis són al Palau Firal de Girona i al local social Mas Borinot de Blanes. Tot els menors de 60 anys que hagin rebut la primera dosi d’AstraZeneca poden demanar cita per rebre la segona punxada a través del web del Cat Salut.

Els que vulguin rebre la segona dosi d’AstraZeneca, poden descarregar-se el formulari de consentiment també al web de Salut o bé el trobaran al mateix centre de vacunació. Trobareu més informació aquí.

A Catalunya hi ha més de 240.000 persones de menys de 60 anys que han rebut una dosi d’AstraZeneca i que estan pendents de rebre la segona. Pel que fa als majors de 60 anys també vacunats amb AstraZeneca, quan els toqui rebran la segona dosi d’AstraZeneca mateix –sense necessitat de signar cap consentiment.

spot_img

El + Vist