18.8 C
Lloret de Mar
Protesta davant l'IE en contra de l'horari partit

Famílies i alumnat de l’Institut Escola denuncien que els volen aplicar l’horari partit a l’ESO

Des d'Ensenyament, volen aplicar l'horari partit a tots els instituts escola de Catalunya a partir del curs vinent i les famílies reivindiquen que la jornada seguida funciona perfectament.

Protesta davant l'IE en contra de l'horari partit

Darreres Notícies

Les famílies i l’alumnat de l’Institut Escola no volen que els toquin l’horari. Des del departament d’Ensenyament de la Generalitat s’ha anunciat que tots els instituts escola de Catalunya hauran d’unificar l’horari entre primària i secundària i, per tant, a l’ESO hauran de fer horari partit.

Aquest dimecres a la tarda, un centenar de persones s’han concentrat i han penjat una gran pancarta a la porta del centre per reclamar que no els canviïn l’horari.

La presidenta de l’Associació de Mares i Pares, Mònica López, assegura que l’horari seguit al matí funciona molt bé i denuncien que es vulgui canviar.

“Si una cosa funciona, és una barbaritat fer-li això als alumnes de l’IE i que hagin d’anar tantes hores a l’escola, quan els adults reivindiquem una jornada continuada de vuit hores”

Mònica López

Una altra representant de l’AMPA, Joana Franco, posa de relleu que no tots els alumnes tindran temps per anar a casa a dinar i no totes les famílies es poden permetre seguir pagant el servei de menjador quatre anys més.

“No tots viuen al costat de l’escola i, a més, ens insulten la intel·ligència dient que ho canviaran per un horari saludable: què veuen saludable? Que mengin un entrepà aquí fora o que seguim quatre anys més pagant menjador?”

Joana Franco

La presidenta afegeix que el centre no està preparat per acollir els alumnes de secundària a l’hora de dinar.

De fet, les famílies fa anys que reclamen el contrari, és a dir, que els alumnes d’infantil i primària també facin horari seguit, que creuen que seria el més raonable i beneficiós.

Representants de l'AMPA atenent la ràdio
Representants de l’AMPA atenent la ràdio a la concentració d’ahir

Segons les famílies, el departament es basa en un estudi de la Fundació Bofill per imposar l’horari partit, amb l’argument que és més saludable perquè els alumnes poden dinar més aviat.

Ho explica Miriam Guirao, també representant de l’AMPA, que apunta que la intenció és, primer, implantar-ho als instituts escola i, més endavant, fer-ho també a la resta d’instituts. 

Les famílies són molt crítiques i creuen que l’horari partit porta molts perjudicis. Pel que fa al fet de menjar més aviat perquè és més saludable, Míriam Guirao remarca que els infants i adolescents prefereixen fer horari seguit i dinar més tard, igual que ho prefereixen els adults.

“Agafem tots els funcionaris d’Espanya i els posem jornada partida, perquè puguin menjar a la una tranquil·lament i a les cinc o sis ja arribaran a casa, a veure què pensen”

Miriam Guirao

A més, Miriam Guirao creu que és un greuge a l’hora de fer activitats extraescolars.

“No sabem a què es volen dedicar, està bé estudiar, però necessiten temps lliure per conèixer-se a si mateixos i saber el que volen”

Miriam Guirao

Per tot plegat, les famílies creuen que és injust canviar l’horari, quan l’actual està funcionant perfectament i tothom hi està a favor.

I posa èmfasi en què no es poden exigir jornades tan llargues als infants i adolescents, que també necessiten temps per avorrir-se.

“Els imposarem que estiguin de set del matí a les nou-deu de la nit treballant, estudiant, corrent a l’hora de dinar, sense cap moment ni tant sols per avorrir-se? Tenen dret a avorrir-se també, no han d’estar tot el dia treballant”

Miriam Guirao

Un altre aspecte que preocupa les famílies és quan tindran temps els seus fills de fer els deures.

“No sabem quan podran fer els deures, perquè a les cinc se n’aniran directament a extraescolars, després sopars, dutxes, els nens què aniran, a les deu de la nit a dormir?”

Miriam Guirao

En una enquesta que es va fer entre les famílies, el 100% va dir que volia mantenir l’horari actual. En cas de canviar-lo, un 30% va indicar que canviaria d’institut. La realitat, però, és que no hi ha places als altres centres de Lloret per poder canviar.

“Els altres instituts han dit que no agafaran cap nen de l’IE perquè no hi ha places”

Mònica López

Els alumnes també volen fer sentir la seva veu crítica. Una representant, Olga Ballesteros, alumna de 4t d’ESO i membre del Consell Escolar, remarca que el canvi d’horari seria un desavantatge a l’hora de fer extraescolars.

“Creiem que tenim un desavantatge total, si fem extraescolars a fora de Lloret ja no en podrem fer”

Olga Ballesteros

Un altre problema que hi veu Olga Ballesteros és el poc marge de temps per dinar.

“Tindrem una hora i mitja per anar a dinar? Molts som d’urbanitzacions i els nostres pares estan tot el dia treballant!”

Olga Ballesteros

I la tercera preocupació dels alumnes és que molts professors voldran marxar a un altre institut on puguin fer un horari seguit.

“Molts professors marxaran, perquè aquí tindran una jornada fins a les 16.30 i als altres instituts a les 14.30 plegaran”

Olga Ballesteros

De moment, les famílies asseguren que no han rebut cap resposta per part del departament d’Ensenyament i les preinscripcions per al curs que ve s’han de fer l’1 de març.

Mentrestant, recullen signatures per fer-les arribar al Govern català i, si arriba el cas, estan disposades a fer diferents mobilitzacions per aconseguir que es mantingui l’horari.

Per ara, han fet una concentració aquest dimecres a la tarda, davant del centre, amb un centenar de persones.    

spot_img

El + Vist