27.7 C
Lloret de Mar
La Verónica, impulsora de La Casa Polar

La Casa Polar, un espai on les persones que pateixin crisis mentals podran evitar l’ingrés hospitalari

La Verónica és una lloretenca a qui van diagnosticar trastorn bipolar i ha impulsat aquest projecte després de viure quatre hospitalitzacions molt dolentes a l'Hospital Santa Caterina de Salt.

La Verónica, impulsora de La Casa Polar

Darreres Notícies

La Casa Polar. Així s’anomena el projecte que ha impulsat la lloretenca Verónica González Moreno amb l’objectiu d’oferir un espai on recuperar-se d’una situació de crisi mental sense haver d’ingressar en un hospital. Ella mateixa ha estat ingressada quatre vegades i la mala experiència l’ha portada a voler crear aquest projecte.

- Publicitat -

En concret, la Verónica ha estat ingressada a l’Hospital Santa Caterina de Salt. El segon cop, li van diagnosticar un trastorn Bipolar de tipus 1. La van aïllar de la família, la van tancar en una habitació i la van lligar a un llit. Aquella manera de tractar-la no li va agradar gens i per això va decidir que treballaria de valent per oferir una alternativa a les persones que passessin pel mateix.

“Els moments en què he estat ingressada són moments de més patiment, pràcticament més del que portava de casa, i quan surto em queda el dubte de si no hi ha espais diferents on poder passar aquests moments de crisi”

Verónica

El més dur, segons la Verónica, és que vas molt medicada i no t’acabes d’adonar del que passa, tot i que estàs conscient i, quan veus que estàs lligat a un llit, és un horror.

“Tens una crisi, t’administren medicació, si vols marxar et tanquen i si et queixes i et rebotes et corden al llit, per aquella cosa que no et facis mal i no facis mal a ningú”

Verónica

La Verónica critica, sobretot, que mai no s’ha sentit acompanyada ni li han explicat què estava passant. En aquest sentit, reclama un tracte més humà en un moment tan complicat com és una crisi de patiment mental.

“Vaig pensar: ‘Si no estic boja, m’hi torno aquí’. Jo no sabia què m’estava passant i tampoc no hi havia ningú allà que m’expliqués res”

Verónica

L’últim ingrés de la Verónica va ser el 2013. Aleshores va decidir que faria tot el possible per no haver de tornar a l’hospital mai més i també va aconseguir deixar la medicació.

Entrevista de la Verónica al programa ‘Amb veu pròpia’, emés el 19 de maig del 2021 a Nova Ràdio Lloret

Un temps després, va haver d’acompanyar a l’hospital una familiar seva que va patir un brot i va tornar a viure una mala experiència com a familiar. Reconeix que no van rebre un mal tracte, però va ser un tracte neutreescèptic, i va ser aleshores quan va veure clar que havia de tirar endavant el seu projecte.

Així van començar els ciments de La Casa Polar, un espai on persones amb experiència pròpia de patiment mental acompanyaran persones que visquin situacions similars de crisis extremes i que vulguin evitar l’hospitalització psiquiàtrica.

“No serà antimedicació ni antiprofessionals sanitaris, però sí que és cert que la salut mental està molt encasellada en la part sanitària i, en realitat, és una cosa molt més social que sanitària”

Verónica

El que tenen clar la Verónica i el seu equip és que no obligaran a ningú a res que no vulgui.

 “La idea és que vinguis si vols i si no vols te’n vagis, no hi haurà portes tancades ni una obligació de res”

Verónica

L’objectiu serà crear un espai de confiança amb la persona usuària i afavorir que pugui trobar els seus propis recursos i noves maneres d’enfocar la seva vida. Un procés que s’haurà de fer, conjuntament, entre l’usuari i la persona que el rebi i li faci d’acompanyant.

“Si vens i tens aquest diagnòstic i aquesta medicació i la prens i per tu és important, aquí no et direm que no, només et direm que tenim diferents experiències i que també existeix això”

Verónica

A més, també es planteja la possibilitat de seguir l’acompanyament més enllà de la situació de crisi i, fins i tot, fer un acompanyament a casa de la persona, en el qual participi també el seu entorn.

Ara mateix, l’equip de La Casa Polar està acabant de definir el projecte i buscant col·laboracions, ja que la intenció és que hi pugui accedir tothom, sense que ningú no en quedi exclòs per la seva capacitat econòmica. Per això fan una crida a la població i a les empreses que puguin aportar capital o algun altre tipus d’ajuda.

L’espai on s’ubicarà La Casa Polar encara està per definir, però el que està clar és que haurà de ser un habitatge còmode, tranquil i molt agradable, on els usuaris se sentin a gust.

Projectes similars ja existeixen en altres països, com Alemanya, EUA o Grècia, on la Verónica passarà un mes de voluntària per conèixer-lo a fons. Per a més informació, podeu visitar la pàgina web de La Casa Polar. A més, podeu escoltar l’entrevista que li vam fer al programa Amb Veu Pròpia.

spot_img

El + Vist