7.6 C
Lloret de Mar

La promesa del mestre Benaiges perquè els seus alumnes veiessin el mar arriba al Teatre de Lloret

L'obra 'El Mar: visió d'uns nens que no l'han vist' recrea la promesa que el mestre republicà mai no va poder complir, perquè va ser afusellat a la Guerra Civil.

Una escena de l'espectacle
Una escena de l'espectacle

Darreres Notícies

La història real del mestre Antoni Benaiges centra l’espectacle que es podrà veure aquest divendres al vespre al Teatre de Lloret. Es titula El Mar: visió d’uns nens que no l’han vist mai. És una producció del Teatre Nacional de Catalunya, dirigida per Xavier Bobés i Alberto Conejero.

Antoni Benaiges era mestre de l’escola rural de Bañuelos de Bureba, un poble de la província de Burgos, que l’hivern del 1936 va prometre als seus alumnes que els portaria a veure el mar. Malauradament, però, la promesa no es va poder fer realitat perquè va esclatar la Guerra Civil Espanyola.

Antoni Benaiges amb els seus alumnes (Sapiens)
Antoni Benaiges amb els seus alumnes (Sapiens)

Xavier Bobés, que també és un dels intèrprets de l’espectacle, explica que la seva proposta recrea el que mai va arribar a succeir, perquè el mestre va morir afusellat. Una història que s’explica barrejant diferents disciplines artístiques.

“És un espectacle poètic, documental i de teatre d’objectes. És una simbiosi de diferents disciplines artístiques per narrar la història d’aquest mestre republicà català”

Xavier Bobés

Els creadors de l’obra van conèixer la història del mestre Benaiges gràcies al llibre Desenterrant el silenci, de Sergi Bernal.

Aleshores, van voler crear un espectacle que posés de relleu la seva figura, que va destacar, entre altres coses, per la pedagogia innovadora que aplicava a les seves classes.

“Buscava la creativitat i que els alumnes fossin partícips des de l’inici de la seva capacitat de pensar i fer-los crítics sobre el que veien”

Xavier Bobés

Abans de la funció oberta a tothom, al matí es farà un passi especial per als instituts.

“L’espectacle va dirigit als mestres i als alumnes, perquè puguin contrastar de quina manera són afortunats uns i altres per estar en aquest quotidià”

Xavier Bobés

Tot i que l’espectacle atrapi el sector de l’educació, Xavier Bobés assegura que agradarà a tots els públics. De fet, la resposta que han tingut fins ara ha estat molt bona.

L’obra es podrà veure al Teatre de Lloret demà divendres, a les vuit del vespre, i el preu de les entrades és de 14 euros.

spot_img

El + Vist