15.1 C
Lloret de Mar

L’Ajuntament treballa per garantir que a ningú se li talla el subministrament elèctric

La regidora de Benestar i Família ho va exposar a l'últim ple arran d'una moció aprovada de Força Lloret per instar els governs català i espanyol a actuar per minimitzar aquests efectes negatius.

Unes torres elèctriques (2HELIX enginyers)
Unes torres elèctriques (2HELIX enginyers)

Darreres Notícies

L’increment del preu de l’electricitat ha perjudicat molt a moltes famílies de Lloret. Per això l’Ajuntament ha decidit instar els governs català i espanyol a actuar per minimitzar aquests efectes negatius

La proposta la va portar al ple el grup de Força Lloret, que tot i ser una competència supramunicipal, va considerar que calia sumar forces amb altres municipis per reclamar a les administracions superiors que actuïn al respecte. La moció va comptar amb el suport de tots els grups, excepte Cs, que es va abstenir. 

La portaveu de Força Lloret, Lluïsa Baltrons, argumenta que cal fer tot el que estigui a les seves mans per ajudar a la població, especialment en aquests moments tan complicats per a moltes famílies. “Hem d’adoptar totes les mesures necessàries per reduir l’enorme impacte de la pujada del preu de l’electricitat a les llars catalanes, especialment en plena pandèmia”, ha explicat.

“Cal tenir en compte el toc de queda, les quarantenes sanitàries, que obliguen a romandre a les famílies moltes hores a les llars i, si això fos poc, una greu crisi econòmica”

Lluïsa Baltrons

A través d’aquesta moció, entre altres coses, s’insta el govern de l’Estat a realitzar una auditoria sobre l’origen del deute elèctric i el valor real de la producció elèctrica; i perquè apliqui els canvis legislatius i normatius necessaris per acabar amb la sobre-retribució que reben determinades empreses tecnològiques, malgrat que ja han recuperat àmpliament els seus costos d’inversió.

Al govern català, se l’insta a sancionar les operadores elèctriques per possible vulneració dels drets bàsics de la ciutadania pel que fa a l’obligació de subministrar energia a tota la població. La moció també vol que s’obri un canal específic perquè els veïns puguin fer arribar les seves queixes i reclamacions a la Generalitat o a la companyia titular de la xarxa de distribució.

A més a més, es demana a les companyies subministradores que modernitzin les seves instal·lacions elèctriques per millorar la qualitat del servei. En aquest sentit, el govern municipal va aprofitar per presentar una esmena al respecte.

Així doncs, es demanda a l’empresa subministradora d’electricitat a Lloret de Mar el replanteig ràpid i urgent per canviar de lloc -o bé per garantir el subministrament ininterromput del servei- d’un transformador situat a la rambla Romà Barnés, entre els carrers Sant Joan i Sant Antoni, que sovint comporta problemes de subministrament als veïns de la zona. Ho explica el regidor d’Urbanisme, Albert Robert.

“Fa molt temps que hi ha un transformador que està sota nivell freàtic que cada cop que hi ha un aiguat s’espatlla i deixa sense servei molta estona els veïns”

Albert Robert

La regidora de Benestar i Família, Arantxa Jiménez, va aprofitar el punt per remarcar que des de l’Ajuntament es fa tot el que és de la seva competència per impedir que les famílies vulnerables del municipi pateixin talls de subministrament elèctric.

Arantxa Jiménez explica que el departament de Benestar i Família pot assabentar-se de les dificultats dels usuaris a fer front a les factures per dues vies. La primera és a través de la companyia. L’altra via, és a través dels propis usuaris, que fan arribar el seu cas a l’Ajuntament.

“És important que ens arribi aquesta informació per poder elaborar l’informe de vulnerabilitat i evitar que es procedeixi el tall de llum”

Arantxa Jiménez

Sigui per una via o per l’altra, la regidora considera molt important que la informació arribi als Serveis Socials per poder tramitar l’informe de vulnerabilitat.

També la regidora d’Habitatge, Jennifer Pérez, va aprofitar aquest punt del ple per explicar que des d’aquesta àrea es treballa colze a colze amb Benestar i Família per evitar que ningú no es quedi sense subministrament elèctric.

Des del 2018, l’Ajuntament està adherit al Programa d’estalvi energètic i de pobresa energètica de la Diputació de Girona. Entre altres objectius, hi ha el de sensibilitzar la població sobre la despesa energètica de les llars per poder millorar l’eficiència energètica i les seves condicions de confort, i poder reduir costos.

A més a més, es fan auditories a llars de famílies vulnerables per valorar l’estat de l’habitatge i assessorar els usuaris sobre les actuacions que poden impulsar per reduir el consum energètic.

“Actualment a Lloret de Mar s’han realitzat unes 20 auditories i es oreveu que se’n facin unes 60”

Jennifer Pérez

El programa s’adreça a persones en situació de vulnerabilitat. Si en una visita dels tècnics es detecta un risc per a la salut de les persones que viuen en aquella llar, es posa en coneixement de l’Oficina d’Habitatge de Lloret perquè actuï al respecte. En cas que sigui necessari, i gràcies a una subvenció de la Diputació, l’Ajuntament adquireix electrodomèstics per entregar a les famílies.

Aquest any, l’Ajuntament ha sol·licitat una nova subvenció a la Diputació per comprar 8 neveres i 16 radiadors amb termòstat.

De tot plegat, se’n va parlar a l’últim ple municipal a partir de la moció de Força Lloret aprovada, com hem dit, amb el suport de tots els regidors excepte els de Cs, que es van abstenir.

spot_img

El + Vist