23.1 C
Lloret de Mar

L’Aurora convida dues víctimes de violència de gènere per explicar les seves experiències

Totes dues presentaran els seus respectius llibres, on narren les seves vivències. Serà en el marc dels Dijous de l'Aurora, a les 19 hores a Can Gallissà.

Ester Mas, Àngels Roura i Charo Barcia, en una xerrada a Vidreres
Ester Mas, Àngels Roura i Charo Barcia, en una xerrada a Vidreres

Darreres Notícies

Avui toca Dijous de l’Aurora. L’entitat ha convidat dues dones que han patit violència masclista i que explicaran les seves pròpies experiències. De fet, totes dues han escrit llibres per plasmar-ho: l’Àngels Roura ha publicat Maite, vaig ser jo, podries ser tu i la Charo Barcia, 25 años de cautiverio.

Són dues experiències colpidores i les víctimes, que afortunadament han aconseguit sortir-se’n, volen donar-les a conèixer per conscienciar la societat sobre una realitat que afecta moltes dones i, sobretot, per ajudar a qui puguin.

Charo Barcia explica que, en el seu cas, va repetir el patró de la seva mare i, quan se’n va adonar, va fer reaccionar.

“Com que de petita havia viscut la violència a casa, jo sempre deia que no passaria per això, que jo no seria la meva mare, però vaig acabar patint molt més temps que ella”

Charo Barcia

Feia temps que la Charo sabia que les coses no anaven bé, però va haver-hi un fet detonant que la nit del 25 de juliol del 2011 la va portar a fer un canvi de rumb a la seva vida: la seva filla es va enfrontar al seu pare perquè deixés la Charo en pau.

A la Charo, la rebel·lió de la seva filla gran li va fer recordar com ella mateixa, molts anys enrere, també havia plantat cara al seu propi pare i per això va decidir fugir d’allà tan ràpid com va poder. La filla gran, va voler quedar-se a Alacant, mentre que la petita va venir a viure a Catalunya amb la mare. No obstant això, sempre han mantingut una relació molt estreta i, de fet, la Charo celebra que aviat serà avia.

En aquest sentit, assegura que ara, després de molt de temps i molta teràpia, és molt feliç. I ho atribueix a tota l’ajuda que ha rebut, especialment l’ajuda professional per part d’Ester Mas, coordinadora i psicòloga del Servei Integral d’Atenció a les Dones (SIAD) de la Selva. 

“Jo em considerava una escòria, que no era dona ni era res, i l’Ester em va ajudar a veure que jo era una víctima de violència de gènere i em va ensenyar a tot, a viure”

Charo Barcia

Quan la Charo va començar a intuir que alguna cosa no anava bé en la seva relació, va necessitar llegir molts llibres d’autoajuda i per això va decidir escriure’n un amb la seva pròpia experiència, el qual espera que pugui ajudar a moltes dones.

I també ho ha fet l’Àngels Roura, que plasma la seva història: en el seu cas van ser tres anys d’infern, que van acabar amb una forta agressió física. Ella mateixa reconeix que les víctimes tarden molt a assumir que són víctimes. En aquest sentit, creu que és important tenir algú que t’ajudi a obrir els ulls per fer el pas.

“Una persona que m’aprecia em va fer de mirall i em va dir: ‘Que no saps que vius amb un psicòpata?’ Jo em vaig quedar glaçada, però les víctimes de gènere necessitem que algú, en algun moment, ens faci de mirall”

Àngels Roura

Tot i la duresa del que narra al seu llibre, Àngels Roura envia un missatge d’esperança i de ganes de superar els problemes i viure.

“El llibre que he escrit és un cant a la vida, malgrat sigui una història fosca i trista, és una esperança, perquè tinc la sort que estic viva i que en puc parlar”

Àngels Roura

Tal com assenyala el títol del seu llibre, tothom pot ser víctima de la violència masclista.

Àngels Roura també està molt agraïda al suport que va rebre d’Ester Mas. La psicòloga creu que és molt important que es facin públics testimonis com els de la Charo i l’Àngels, que poden ajudar a molta gent.

“Elles volen donar força amb el seu exemple i demostrar que se’n pot sortir, de la violència masclista”

Ester Mas

Ester Mas ressalta que, a banda de l’ajuda familiar i d’amistats, és molt important comptar amb ajuda professional per tirar endavant i gestionar les emocions.

Des de l’Aurora, creuen que serà una presentació molt interessant i conviden a tothom a assistir-hi. L’acte es farà a l’altell de la Llibreria Gallissà, avui a les set de la tarda, i estarà conduït per la lloretenca Ester Mas,

spot_img

El + Vist