15.9 C
Lloret de Mar

Les ADF, entre les quals la de la Selva marítima, reben un reconeixement de l’Espluga de Francolí

Les agrupacions de defensa forestal van col·laborar amb el municipi per fer front a la riuada de l'octubre del 2019.

Enric Martínez i Oscar Garcia, Cap Operatiu de l'ADF de la Selva marítima
Enric Martínez i Oscar Garcia, Cap Operatiu de l'ADF de la Selva marítima

Darreres Notícies

L’ADF de la Selva marítima ha rebut un reconeixement de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, juntament amb totes les agrupacions de defensa forestal que van ajudar el municipi a fer front a les inundacions de l’octubre del 2019.

servicios profesionales jimenez

Recordem que, la nit del 22 d’octubre de fa tres anys, un fort temporal de pluja va provocar que es desbordés el riu Francolí i això va ocasionar la mort de quatre persones i dues més encara estan desaparegudes.

Però, a més a més, hi va haver moltes destrosses i desperfectes a diferents municipis. Un dels més afectats va ser, sens dubte, l’Espluga de Francolí, on l’aigua es va endur un celler sencer i es van inundar locals i baixos de la població, entre altres coses.

Alguns dels efectes de la riuada a l'Espluga de Francolí (ACN)
Alguns dels efectes de la riuada a l’Espluga de Francolí (ACN)

Diumenge passat, l’Ajuntament va citar totes les ADF que en aquell moment van donar un cop de mà per fer front a les conseqüències materials d’aquell desastre natural. Amb la presència de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, els han fet un reconeixement per agrair-los la col·laboració.

Enric Martínez, representant de l’ADF de la Selva marítima, està molt agraït pel reconeixement i, sobretot, per l’acolliment i el suport que els van donar els veïns del municipi en el seu moment.

“El que més ens va sobtar és com es va bolcar el municipi amb nosaltres, els veïns ens donaven brou per poder entrar en calor, ens donaves sopar a casa seva…”

Enric Martínez

Mentre que habitualment el riu Francolí té un cabal d’un metre cúbic per segon, en aquella riuada va superar els 1.100 metres. Enric Martínez recorda que, quan van arribar a la zona, era impactant veure com havia quedat el municipi de destrossat.

“Ens vam trobar amb un poble completament arrasat per la riuada, amb arbres pel mig del carrer, carrers tallats, locals inundats, negocis destrossats…”

Enric Martínez

Les ADF de tot el territori es van mobilitzar ràpidament i van organitzar-se per intentar obrir les vies de comunicació de l’Espluga i per netejar tot el fang de la zona.

Per a la consellera, la coneixença i estima del territori és el que fa úniques les Agrupacions de Defensa Forestal. Les seves declaracions li va recollir Espluga FM Ràdio.

“Un gràcies immens a totes les ADF i el meu reconeixement públic, no només de la meva conselleria, sinó de part del Govern de la Generalitat”

Teresa Jordà
La consellera Teresa Jordà, a l'acte de reconeixement (EFMR)
La consellera Teresa Jordà, a l’acte de reconeixement (EFMR)

Arran d’aquella riuada, la mateixa ADF de l’Espluga ho va perdre tot: local, material, eines i vehicles. Tot i això, els voluntaris de l’ADF es van entregar, com molts d’altres, en les tasques per recuperar les zones afectades. A ells, l’endemà mateix i els dies posteriors, s’hi van sumar nombroses associacions de la resta del país.

Totes les ADF, a l'acte de reconeixement (EFMR)
Totes les ADF, a l’acte de reconeixement (EFMR)

L’alcalde del municipi, Josep Maria Vidal, va voler agrair l’entrega de l’ADF local i l’efecte multiplicador que va tenir la seva implicació amb la suma de la resta d’agrupacions catalanes.

“Que l’Espluga de Francolí comptés amb el suport de totes ADF va ser clau per superar aquell episodi de manera tan ràpida: en menys d’una setmana es va deixar l’Espluga neta de fang”

Josep Maria Vidal

Un reconeixement que el president del Secretariat de Federacions d’ADF, Xavier Jovés, va agrair i també va tenir un record per la gran col·laboració de la ciutadania.

“A més del seu somriure, el seu treball d’intendència no va fallar ni un sol moment i vam poder treballar amb el sentiment que ens vèiem agrupats i ben tips pels veïns i veïnes del poble”

Xavier Jovés

Arreu de Catalunya, hi ha 307 ADF, una de les quals és la de la Selva marítima. 

spot_img

El + Vist