26.2 C
Lloret de Mar
Sala d'actes plena a vessar, en la presentació del llibre, divendres passat

Les ‘Kellys’ reclamen condicions laborals ‘dignes’ per a les cambreres de pis dels hotels

La demanda es va posar de manifest en la presentació del llibre “Las que limpian los hoteles. Historias ocultas de precariedad laboral”, divendres passat a Lloret.

Sala d'actes plena a vessar, en la presentació del llibre, divendres passat

Darreres Notícies

Una eina per donar visibilitat i crear debat sobre les dures condicions laborals de les cambreres de pis d’hotel. Així es va definir el llibre “Las que limpian los hoteles. Historias ocultas de precariedad laboral”, presentat divendres a la tarda a la sala d’actes de l’Ajuntament. L’obra recull el testimoni de 26 treballadores d’arreu de l’Estat espanyol.

La primera en intervenir a la presentació va ser la fundadora del grup ‘Las Kellys’, Lali Corralero, cambrera de pis i delegada de CCOO, a qui van acompanyar les companyes de professió i de sindicat Maite Fernández i Pepi García Lupiáñez, i l’autor del llibre, Ernest Cañada.

Corralero, creadora del grup ‘Las Kellys’, critica que els empresaris s’excusin amb la crisi per empitjorar les condicions laborals, quan, segons destaca, el sector turístic és un dels menys perjudicats.

Maite Fernández va matisar que no demanen grans drets, només unes condicions laborals humanes. I va reclamar que hi hagi unió entre totes les cambreres de pis. Fernández també va remarcar que, en llegir el llibre, es va adonar que els problemes que pateixen a Lloret són idèntics als que viu el col·lectiu arreu de l’Estat. És el cas de Pepi García Lupiáñez, que va venir a Lloret des de Torremolinos (Màlaga).

L’autor Ernest Cañada va explicar com ha estat l’elaboració del llibre i va matisar que per escollir les 26 entrevistes va tenir en compte que hi hagués varietat, tant de localització dels establiments, com de modalitat de contracte i procedència de les treballadores. I també ha procurat que hi hagi hotels de diferents categories, perquè assegura que la situació del col·lectiu és igual tant als d’una com als de cinc estrelles.

Cañada també va exposar que els principals problemes amb què han estat d’acord totes les cambreres de pis entrevistades són la sobrecàrrega laboral, la degradació de les condicions contractuals, la repercussió en la salut física i mental, la desprofessionalització i la por a represàlies.

Aquests dies, el llibre s’està presentant a diferents llocs d’Espanya. A més, s’ha impulsat una campanya d’àmbit internacional perquè el problema es dóna en altres països.

- Publicitat -
spot_img

El + Vist

spot_img