4.6 C
Lloret de Mar

L’hospitalització a casa redueix el deteriorament funcional

És la conclusió d'un estudi que ha impulsat la Corporació de Salut del Maresme i la Selva entre 168 pacients de més de 80 anys.

Hospitalització Domiciliària (CSMS)
Hospitalització Domiciliària (CSMS)

Darreres Notícies

L’hospitalització a domicili pot reduir el deteriorament funcional hospitalari si s’escurça l’estada prèvia en un centre sanitari. Aquesta és la conclusió d’un estudi elaborat pel Servei d’Atenció Domiciliària Integral de la Corporació de Salut del Maresme i La Selva.

servicios profesionales jimenez

La doctora Esther Ferrer explica que fins ara no hi havia cap estudi arreu de l’Estat espanyol que comparés el deteriorament funcional dels pacients quan se’ls ingressa en un hospital o quan se’ls hospitalitza a casa seva.

L’estudi s’ha realitzat sobre una mostra de 168 pacients majors de 80 anys, ingressats al seu domicili. Els resultats assenyalen que pacients que han passat menys de dos dies a l’hospital abans de ser traslladats a l’atenció a domicili o bé els que directament no han passat per l’hospital, es mantenen més autònoms en el moment de l’alta i en els tres mesos següents. Per tant, la principal conclusió és que, amb aquesta metodologia, es pot reduir el deteriorament funcional hospitalari.

La doctora exposa, en canvi, els factors que perjudiquen més la funcionalitat dels pacients quan ingressen a l’hospital: ser dona, estar més de dos dies a l’hospital, el fet que l’ingrés en total a hospital i a domicili siguin més de set dies, i també els pacients que porten sonda per a l’orina durant més de dos dies.

La doctora ha explicat que els pacients hospitalitzats a domicili reben la mateixa atenció que rebrien a l’hospital, amb un equip del propi hospital que es desplaça a casa seva per fer-los el tractament (habitualment endovenós, suport d’oxigen o tractament amb nebulitzadors per a pacients respiratoris crònics). A la vegada, però, es provoca que el pacient s’impliqui més en la seva cura i això afavoreix a mantenir al màxim la seva autonomia.

L’estudi s’ha fet amb pacients de més de 80 anys, tot i que el servei atén persones a partir dels 16 anys. L’hospitalització a domicili va començar a l’Hospital de Calella el 2007 i el 2013 es va ampliar a l’Hospital de Blanes, que inclou els pacients de Lloret. Tot i que Esther Ferrer reconeix que encara hi ha molta part de la població que no coneix el servei, la satisfacció sempre és molt positiva. A més, arran de la pandèmia ha crescut més la demanda.

L’article científic porta per títol Repercussió en la capacitat funcional de l’ingrés en Hospitalització a Domicili en pacients majors de 80 anys. Ha estat publicat a la revista Hospital a Domicilio. Els autors d’aquest estudi són set professionals del Servei d’Atenció Domiciliària Integral de la Corporació.  

spot_img

El + Vist