13.1 C
Lloret de Mar
Jordi Sànchez

Lloret acull la jornada de l’ANC per presentar l’eix de la ‘innovació’

La jornada de dissabte va servir, entre altres coses, per exposar que el nou país ha de seguir liderant els processos de recerca i innovació.

Jordi Sànchez

Darreres Notícies

Un millor país que garanteixi la igualtat d’oportunitats, que impulsi la justícia social i que continuï liderant els processos de recerca i innovació. Aquestes han estat les principals conclusions de l’acte titulat Via Lliure a la innovació de l’Assemblea Nacional Catalana que ha tingut lloc, aquest dissabte, a Lloret.

La jornada va servir per donar a conèixer i generar debat sobre els projectes d’innovació i recerca que s’estan duent a terme a Catalunya. Organitzacions com el Parc Tecnològic de Girona, El País que Volem, Bus.cat o la Politècnica de la Universitat de Girona van participar en diferents àgores informatives per difondre obertament aquest tipus de coneixement.

A la tarda, les activitats van prendre un caire més tradicional i festiu. La plaça de la Vila va ser l’escenari d’una trobada de colles geganteres i actuacions de les colles castelleres de Sabadell i els Minyons de Santa Cristina. Tot seguit, es va fer un assaig del punter humà amb tots els assistents, una iniciativa que es tornarà a repetir a l’avinguda Meridiana de Barcelona, per la Diada Nacional de Catalunya.

La part final de l’acte, però, es va reservar als parlaments. Hi van intervenir Montserrat Vendrell, directora de Barcelona Institute of Science and Technology, Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca de Catalunya, Marta Ball-llosera, que és llicenciada en Ciències Ambientals, Pep Riera, fundador del Sindicat Agrari Unió de Pagesos, el mediàtic Eduardo Reyes, president de Súmate, la popular periodista Karmele Marchante, l’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat i el president de l’ANC, Jordi Sànchez.

Els ponents van introduir elements de reflexió molt diversos com, per exemple, implantar una gestió del sòl agrari més eficient abolint els aliments transgènics, que Catalunya genera l’1% dels descobriments científics a tot el món, entre altres.

La ràdio ha pogut parlar amb algunes de les personalitats convidades a aquesta jornada. Per exemple, el president de l’ANC, Jordi Sánchez, destaca que la voluntat sobiranista engloba persones nascudes a Catalunya, però també immigrants que volen el millor per a les futures generacions. Sánchez va fer aquestes declaracions pel fet que Lloret és un municipi on el 40% de la població és immigrant.

Un dels immigrants a favor de la independència, en aquest cas provinent de l’Estat espanyol, és el president de Súmate i número 6 per Barcelona de la llista Junts pel Sí, Eduardo Reyes, que ha estat el conferenciant que més expectació i aplaudiments ha arrencat del públic assistent. Durant el parlament, Reyes ha explicat els seus orígens, que són cordovesos, i ha instat la població immigrada que resideix a Catalunya a trencar, segons ha asseverat, amb el sistema imperialista que practica el govern espanyol.

A la jornada de dissabte també hi havia la periodista i activista Karmele Marchante que va defensar que una Catalunya independent serviria, entre altres qüestions, per combatre amb millors eines les xacres socials de la violència de gènere i la prostitució. Marchante que, per motius laborals, viu a cavall entre Catalunya i Madrid, ha assegurat que el procés sobiranista està en boca de tothom però les reaccions que se’n desprenen, segons assegura, són d’intransigència i rebuig frontal.

Per la seva banda, Antoni Castellà vol que Catalunya esdevingui un país competitiu en termes d’una economia basada en el coneixement. L’objectiu és transferir tota la recerca i innovació cap a una indústria que, segons ha explicat, ocupa un paper rellevant i de lideratge. Els resultats es traduiran en prosperitat, riquesa i equitat per a tots els ciutadans. El número 22 de la candidatura Junts pel sí per Barcelona assegura que l’estat espanyol no té un model econòmic viable en el futur. La raó, ha argumentat, és que el full de ruta està articulat en estratègies low cost.

La Via Lliure a la innovació ha acabat ben entrada la nit. L’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, ha remarcat que és una bona oportunitat que l’ANC hagi escollit Lloret per dur a terme totes aquestes activitats. El municipi ha estat una de les 10 ciutats organitzadores dels actes centrals de l’entitat, l’única a la demarcació de Girona. Dulsat considera que, perquè el procés sobiranista tingui èxit, aquest ha de ser transversal.

L’acte es va clausurar amb la cantada dels Segadors.

spot_img

El + Vist