Entra en funcionament a Lloret de Mar el Servei d’Atenció Integral al col·lectiu LGTBI (SAI), de persones lesbianes, gais, transexuals, bisexuals i intersexuals. El servei ja funciona, ubicat al primer pis de la Casa de la Cultura, on hi ha el punt d’atenció a les dones.
Aquest dimarts s’ha signat l’acord entre l’Ajuntament i el departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, que permet impulsar aquest SAI, el qual passa a formar part d’una xarxa d’àmbit català.
El SAI ofereix assessorament jurídic, psicològic, informació personalitzada i un espai de sensibilització. Va adreçat a persones que pateixin o estiguin en risc de patir discriminació o violència per la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere. El SAI és també un servei d’informació sobre la diversitat al voltant de l’orientació sexual i la identitat de gènere, i especialment per prevenir l’anomenada LGTBIfòbia.
Jordi Sais, regidor d’Acció de Govern, destaca que la voluntat del consistori és impulsar polítiques perquè les persones puguin viure una vida plena sense que la seva orientació sexual o la identitat de gènere hagin de comportar cap impediment. Mònica Cunill, regidora de la Dona, afegeix que aquestes polítiques no s’adrecen a un col·lectiu només sinó al conjunt de la societat. La directora general d’Igualtat, Mireia Mata, ha volgut explicar que es treballa per garantir els drets del col·lectiu LGTBI, que són els drets de tothom.
El SAI és un recurs que es posa en funcionament per donar resposta a situacions de discriminació, i també, a qualsevol necessitat d’acompanyament, suport o informació que tingui la ciutadania en relació a la diversitat sexual i de gènere, i consolidar-se com a referent local LGTBI. Isabel Arnaud, que és transsexual, a qui vam entrevistar fa unes setmanes al programa Amb veu pròpia, valora en termes molt positius el nou servei.
La regidoria de la Dona, que es passarà a dir regidoria d’Igualtat, ha editat uns díptics informatius sobre el Servei d’Atenció Integral al col·lectiu LGTBI. També es faran campanyes de sensibilització i prevenció. En l’actualitat hi ha 60 punts de SAI arreu del territori català i s’espera arribar a un centenar.