31.3 C
Lloret de Mar
Gràfic de la nova composició del Parlament de Catalunya

Majoria absoluta de les forces independentistes, amb rècord de participació a Catalunya

Junts pel Sí ha obtingut 62 diputats, un dels quals és el lloretenc Jordi Orobitg.

Gràfic de la nova composició del Parlament de Catalunya

Darreres Notícies

Catalunya ha apostat per a la independència en unes eleccions considerades clau per al futur del país. Junts pel Sí ha obtingut 62 diputats –un dels quals és el lloretenc Jordi Orobitg– i es queda a sis la majoria absoluta, que són 68. A la majoria absoluta s’hi arriba sobradament si hi sumem els escons de la CUP, que -amb el 8% dels vots-, aconsegueix 10 diputats.

Així, doncs, Junts pel Sí i la CUP han obtingut 72 diputats. Si es compta en vots, com es faria en un referèndum, el percentatge de vot sumat d’aquestes dues formacions també ha guanyat, però es queda amb el 48% i gairebé 2 milions de vots.

Tot i que no s’arriba doncs a la majoria absoluta, en qualsevol cas Junts pel Sí ha guanyat a totes les demarcacions i la CUP ha consolidat el seu espai arreu del país.

Ciutadans, per la seva banda, ratifica l’ascens augurat en les enquestes i se situa segona força al Parlament amb 25 diputats, gràcies al 18% dels vots. C’s, a més, s’implanta per primer cop a Lleida i Girona i, per tant, tindrà representació a totes les demarcacions catalanes.

Al darrere, el PSC aguanta l’envestida i conserva la tercera posició al Parlament amb 16 diputats, però quatre menys que el 2012. Catalunya Sí que es Pot, en canvi, obté 11 diputats, lluny del que auguraven les enquestes publicades fins ara, i dos escons menys del que va obtenir ICV-EUiA en els comicis de 2012.

El PPC perd gairebé la meitat de la seva representació actual, i cau com a cinquena força amb 11 diputats al Parlament, 11.000 vots menys que la candidatura encapçalada per Lluís Rabell i només per davant de la CUP, que es manté com a sisena força però triplica de llarg el nombre d’escons.

Unió, amb un 2,5% dels vots, finalment ha quedat fora del Parlament en aquestes eleccions del 27 de setembre, que han tingut una participació rècord del 77,4%, un 10% més que el 2012.

Com hem dit, dels 135 diputats escollits aquest diumenge un és Jordi Orobitg (número 11 de Junts pel Sí per Girona). L’alcalde Jaume Dulsat (Convergència) valora aquesta presència en afirmar que “cal una mirada lloretenca al Parlament, és un fet clau i diferencial per seguir els diferents projectes engegats com el Pla Operatiu de Turisme“.

spot_img

El + Vist