16.6 C
Lloret de Mar

Més de 200 persones passen pel festival Lloret Negre, de literatura i cinema

S'ha celebrat durant tot el cap de setmana a la Biblioteca i al Teatre, amb el suport de professionals reconeguts, com el forense José Cabrera i l'actor Pep Munné.

-

Conferències i taules rodones, signatures de llibres, projeccions i molta passió. Lloret Negre deixa enrere un cap de setmana de molta activitat, en què més de 200 persones han gaudit dels diferents actes programats a la Biblioteca i al Teatre.

És l’únic festival de literatura policíaca de tota la província de Girona i, un any més, ha comptat amb noms destacats en el programa, com el del televisiu metge forense José Cabrera.

“Es fonamental que l’escriptor de novel·la negra o policíaca conegui la realitat, perquè, si no, a la novel·la apareixen moltes coses estranyes que no són reals”

José Cabrera

L’esdeveniment també ha posat sobre la taula un tema de molta actualitat i interès per als escriptors del gènere: els nadons robats. Una problemàtica que ha afectat prop de 300.000 infants des del final de la Guerra Civil fins a principis del segle XXI.

Per parlar-ne, s’ha comptat amb la participació de Neus Roig, presidenta de l’Observatori de desaparicions forçades de menors, i Santiago Castellà, director científic de l’Observatori. Tots dos han col·laborat en una tesi sobre aquest tema i denuncien que no hi ha cap acció real per part de l’Estat espanyol per ajudar les persones afectades.

“Tenim moltes persones caminant pel carrer que quan es miren al mirall no saben qui són. Les hem d’ajudar i hem de lluitar perquè tot això surti a la llum”

Neus Roig

Neus Roig recorda que el 1958 es van afegir dos articles a la Llei de registre civil sobre la mort perinatal, que marcaven que en els casos de criatures que naixessin mortes o morissin abans de les 24 hores, els pares no tenien dret de veure el cadàver.

Santiago Castellà explica que hi havia tota una trama dedicada al robatori de nadons, ja fos amb enganys o amb coaccions. Poder participar en un festival com aquest els permet que aquests casos reals siguin inspiració per a futures novel·les. Un fet que ajuda a donar a conèixer aquesta crua realitat

“El que ha passat amb els nadons robats i amb les mares és una veritable novel·la negra i de terror”

Santiago Castellà

Aquests i altres temes han centrat el la tercera edició del Festival Lloret Negre. L’alclade, Jaume Dulsat, creu que és important que s’impulsin esdeveniments culturals com aquest.

“El festival de gènere negre es consolida a Lloret de Mar i estem contents que tinguin lloc aquest tipus de certàmens”

Jaume Dulsat

Angelique Pfitzner, organitzadora i impulsora del festival, apunta que el secret de Lloret Negre és que va més enllà que un simple festival.

“Suposo que el secret són les ganes, la força, les il·lusions i el carinyo de tothom, és un còctel de moltes coses, amb moltes revolucions”

Angelique Pfitzner

El festival de novel·la negra ha arribat amb més força que mai després d’haver hagut d’anul·lar la cita fins a tres vegades per la pandèmia. I s’ha complementat amb un festival de cinema negre que neix amb la voluntat de créixer i convertir-se en un referent.

“La nostra idea és vestir la ciutat de Lloret de Mar d’investigadors i policies, igual que a Sitges tenen el festival de ciència ficció i terror”

Angelique Pfitzner

Aquesta primera edició ha comptat amb la col·laboració del reconegut actor Pep Munné.

Ara toca descansar, però poc, perquè els organitzadors ja estan pensant en la propera edició del festival.

- Publicitat -