6 C
Lloret de Mar
Fusano a la piscina, en una foto d'arxiu

Mor per coronavirus en Yasuji Fusano, qui va ensenyar a nedar molts lloretencs

De nacionalitat japonesa, era un enamorat de la vila i gran aficionat a les sardanes.

Fusano a la piscina, en una foto d'arxiu

Darreres Notícies

Ha mort, als 79 anys, Yasuji Fusano a causa del coronavirus. Fusano va néixer a Kyoto, al Japó, el 27 de novembre de 1940. Fa més de 50 anys, però, va arribar a Lloret de Mar i sempre es va mostrar com un enamorat de la vila i la seva cultura i tradicions. Les seves aficions, deia, eren la natació, el caiac i les sardanes; i el seu menjar preferit, el pa amb tomàquet. Se’l coneixia, especialment, per la seva afició per la natació. De fet, als seus 79 anys encara acudia a la Piscina municipal cada setmana per fer les seves sessions. La temporada passada en el programa ‘Amb Veu Pròpia’, explicava que anava a nedar “tres o quatre vegades per setmana amb la meva dona”.

Amb veu pròpia · Yasuji Fusano

Entrevista al lloretenc, d'origen japonès, Yasuji Fusano

Publicada por Nova Ràdio Lloret en Miércoles, 23 de enero de 2019

Fusano va ser porter de Waterpolo professional, però una hepatitis el va obligar a retirar-se abans d’hora i no va poder participar als Jocs Olímpics de Tòquio de 1964. Va ser un cop molt dur que li va canviar el destí. Veient com li va anar la vida, però, assegurava que estava molt satisfet i que no canviaria res.

Havia marxat del Japó per quatre o cinc anys, però ja no hi va tornar perquè en un viatge a Granada va conèixer la que seria la seva dona, veïna de Lloret, municipi que de seguida va enamorar en Fusano. Deia, sempre, que el municipi era meravellós, però que els seus veïns no sabien valorar prou el que tenien. De fet, assegurava que “havia caigut en el millor lloc del món, la Costa Brava és una meravella”.

Yasuji Fusano, qui probablement ha ensenyat a nedar més persones de tot el municipi, va portar la seva passió per la natació al seu poble adoptiu. Ho va fer amb la travessia a la badia de Lloret, que encara es fa avui en dia. L’any 92, però, va tenir la sort de poder participar a les olimpíades de Barcelona com a secretari del comitè olímpic del Japó i la travessia va quedar sense organitzar. Allò el va fer pensar que no podia seguir muntant-la a títol personal i per això va decidir, juntament amb en Cisco Marquès, crear el Club Natació Lloret.

La seva principal reivindicació va ser aconseguir una piscina municipal. Un equipament que el club considerava que havia d’estar a l’alçada d’una destinació com Lloret de Mar. Van ser molts anys d’insistir, veient com tots els partits es comprometien a construir-la en campanya electoral, però a l’hora de la veritat ningú no complia la paraula. Fins que el 2014 va arribar l’equipament desitjat. Sempre va defensar que Lloret necessitava “una piscina de cinquanta metres”.

És un equipament que feia sentir molt orgullós en Fusano. Precisament, ara fa un any l’Ajuntament i la Piscina van decidir retre-li homenatge posant el seu nom al carril número 5, el més ràpid, que per sempre més es dirà Yasuji Fusano.

Qui l’ha volgut recordar és l’alcalde Jaume Dulsat, que ha parlat de Fusano com “una persona ferma, autèntica i un exemple absolut de lloretenc total”. En aquest sentit, ha afegit que “són dies molt durs perquè moltes persones estan perdent gent molt propera o la tenen hospitalitzada”.

spot_img

El + Vist