13.6 C
Lloret de Mar
L'ictus

Portar una vida sana, amb exercici regular i sense fumar, redueix el risc de patir un ictus

Avui es commemora el Dia Mundial de l'Ictus i, segons la Corporació de Salut, l'any passat, els hospitals de la corporació van atendre un total de 244 casos diagnosticats amb ictus.

L'ictus

Darreres Notícies

Avui és el Dia Mundial de l’Ictus. Una malaltia cerebrovascular que afecta els vasos sanguinis que administren sang al cervell. Representa la primera causa mèdica de discapacitat a Catalunya i la segona causa de mort.

Molts casos d’ictus estan relacionats amb algun factor de risc. L’edat és un dels més importants, però n’hi ha d’altres com la pressió sanguínia elevada, l’hàbit de fumar, el colesterol alt o la diabetis, tal com assenyala el doctor Fernando Espada, neuròleg de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Per tant, per reduir la possibilitat de tenir un ictus, el doctor assenyala que cal reduir aquests factors de risc en tot el que sigui possible.

El doctor ha afegit que un ictus té conseqüències molt diverses i en alguns casos després de la recuperació l’afectat fins i tot pot arribar a fer vida pràcticament normal. Perquè això sigui possible, un dels aspectes claus és actuar amb celeritat quan es detecta l’ictus.

Una mesura fàcil de recordar quan algú es troba una persona afectada per un ictus és la maniobra RÀPID: cal fer Riure l’afectat per saber si té dificultats per moure els músculs de la cara i si torça la boca cap a un costat, demanar-li que Aixequi els braços per comprovar si hi ha debilitat o paràlisi d’alguna extremitat superior, se l’ha de fer Parlar perquè mostri si té problemes per fer-ho de manera correcte i per entendre el que se li diu. Si després d’aquestes tres proves determinem que pateix un Ictus, De pressa cal trucar al telèfon d’emergències, el 112.

Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de l’Ictus, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha fet públiques unes dades. L’any passat, els hospitals de la corporació van atendre un total de 244 casos diagnosticats amb ictus. El 85% dels pacients -207 persones- eren majors de 64 anys.

Es calcula que d’aquí fins al 2035, a Europa, hi haurà un 34% més de casos d’ictus i les morts per aquesta causa s’incrementaran un 45%. Hi haurà un 25% més de persones que sobreviuran amb seqüeles.

spot_img

El + Vist