16 C
Lloret de Mar
Presentació de la candidatura

Recta final de la candidatura de la Costa Brava per ser Reserva de la Biosfera per la UNESCO

La Diputació de Girona ha presentat la candidatura per aconseguir aquest distintiu, que posa en valor la riquesa del territori.

Presentació de la candidatura

Darreres Notícies

Josep Pérez, veí de Lloret, denuncia que pateix homofòbia de manera reiterada

Fa 20 anys que conviu amb el mateix home, amb qui està casat, i assegura que fins ara no havien tingut mai cap problema. Des de fa uns anys, però, té uns veïns que l'agredeixen per la seva condició sexual.

‘I tu, què hi veus?’, el vídeo amb motiu del Dia Contra l’Homofòbia

L'Ajuntament commemora el 17 de maig amb aquest vídeo de Meraki Films i ha preparat un acte, diumenge al Teatre, amb una taula d'experiències i una performance de La Caravana de les Arts, entre altres coses.

‘Compra responsable, compra sostenible’ per commemorar la Setmana Internacional dels Mercats

La Xarxa de mercats sedentaris, entre els quals hi ha el de Lloret, organitza un any més la campanya 'Estimo el meu mercat' centrada en la compra sostenible i de proximitat.

L’alumnat dels cursos municipals exposa els seus treballs fets telemàticament durant la pandèmia

Són els alumnes del Casal Municipal de la Gent Gran i dels Centres Cívics, que inauguren l'exposició demà i es podrà visitar fins al 28 de maig, a la Casa de la Cultura.

El lloretenc José García és el conserge a ‘Moebius’, la nova sèrie de TV3

El thriller psicològic, protagonitzar per Aida Oset i dirigit per Eduard Cortés, s'estrena aquesta nit, a les 22.05, amb un doble episodi.

La Diputació de Girona ha iniciat els tràmits per aconseguir que la Costa Brava es converteixi en un espai de reserva de la biosfera. Aquest distintiu està regulat per la UNESCO i “posa en valor” la riquesa del territori.

Dins de la proposta de candidatura, s’hi engloben 116 municipis, entre els quals hi ha Lloret de Mar, que agafen una àrea total de 6.600 km2. La majoria de l’extensió del territori és d’àmbit marí (4.600 km2), però també hi ha 2.400 km2 d’àmbit terrestre. El calendari que té en ment la Diputació de Girona és que la candidatura es presenti a París el 2020.

El tècnic de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Marc Marí, ha remarcat que convertir la Costa Brava en una reserva de la biosfera “no comporta una normativa de preservació pròpia”, sinó que “és una distinció” a la feina que es fa des del territori per preservar-lo.

Dins de la candidatura també es buscaran estratègies per potenciar un model de turisme sostenible. A més, s’ha proposat treballar un eix socioeconòmic. Algunes de les accions incloses són lluitar contra la temporalitat dels contractes que hi ha a la Costa Brava o afavorir la inclusió social. El director científic del Campus de Patrimoni Cultural i Natural de la UdG, Josep Vila, detalla que un dels elements de la candidatura de la Costa Brava és lluitar contra la temporalitat dels contractes i la integració i accessibilitat de la població.

El projecte per demanar que la Costa Brava sigui declarada una reserva de la biosfera va començar a finals de l’any passat amb el suport de diferents ajuntaments, entre els quals el de Lloret de Mar, i també entitats i institucions. Els impulsors treballen en diferents grups que desenvolupin accions per ajudar a la conservació de la Costa Brava i, també, buscar les eines perquè la societat s’impliqui en aquest procés.

En aquest sentit, el sector agrari s’ha implicat en el procés per treballar un conreu més sostenible, sobretot en les produccions de la fruita dolça; o els pescadors han agafat el compromís de treballar en la preservació de la costa. I és que el president de la Fundació Mar, Miquel Ventura, ha apuntat que un dels objectius de la candidatura és que la ciutadania també participi en “la custòdia de la biodiversitat marina” i que la societat també se senti “corresponsable” d’aquesta preservació.

Totes aquestes accions s’estan recollint a partir de diferents reunions amb organismes i institucions que s’han sumat al projecte com ara la Universitat de Girona, consells comarcals, ajuntaments, la plataforma SOS Costa Brava, entre d’altres. La candidatura ha d’anar acompanyada d’un pla d’accions que es faran durant deu anys, que assegurin la preservació del medi i el treball per la sostenibilitat en diferents àmbits.

De tot aquest treball conjunt en sortirà un document que abans del 31 de desembre s’ha de lliurar a la delegació espanyola del Programa de l’home i la biosfera (MAB), que és l’òrgan competent per validar la candidatura abans d’enviar-la a la seu de la UNESCO. Ho ha explicat Marc Marí. Durant el primer trimestre de 2020 el comitè científic de la MAB espanyola analitzarà el document de la candidatura i proposarà algunes millores.

Després, la Diputació de Girona tindrà fins el setembre de 2020 per incorporar les propostes fetes i es retornarà el document a Madrid. Aquests l’enviaran a París, on la UNESCO resoldrà si la Costa Brava es converteix en reserva de la biosfera o no durant el primer trimestre de 2021.

Al cap de deu anys, una delegació de la UNESCO revisarà que els objectius s’hagin complert per mantenir la distinció.

- Publicitat -

El + Vist

S’obre la preinscripció a les llars d’infants municipals de Lloret

La convocatòria per a Els Pops i La Lola Anglada s'adreça a famílies amb infants nascuts els anys 2019 i 2020.