Dijous, 3 desembre 2020
10.7 C
Lloret de Mar
Presentació de la candidatura

Recta final de la candidatura de la Costa Brava per ser Reserva de la Biosfera per la UNESCO

La Diputació de Girona ha presentat la candidatura per aconseguir aquest distintiu, que posa en valor la riquesa del territori.

Presentació de la candidatura

Darreres Notícies

Per Nadal, grups de 10, els menors compten i s’amplia el toc de queda en les dates assenyalades

Els representants del Govern català han insistit que s'aplicarà la proposta catalana, sigui quina sigui la proposta que faci el Consell Interterritorial.

La Cursa de Nadal es podrà fer nedant, amb caiac o amb marxa nòrdica

Els participants hauran de recórrer entre 1 i 5 quilòmetres amb la modalitat esportiva que vulguin entre el 17 i el 27 de desembre. Les inscripcions ja estan obertes.

Aquest dijous es commemora el Dia internacional de les persones amb discapacitat

Som Capaços fa una crida a la població perquè comparteixi a les xarxes socials una imatge fent el signe de la igualtat.

El Teatre reobre dissabte amb Joan Pera i David Olivares

Oferiran la comèdia 'Tots neixen estrellats', que recupera una sèrie humorística del canal britànic BBC que es va emetre per TV3 als anys 80 i que va doblar el mateix Joan Pera.

Albert Vinyals farà un taller sobre creativitat en el món empresarial en temps de Covid

El taller, organitzat per Promoció Econòmica, es farà demà a la tarda per Zoom. El lloretenc convida a tothom a seguir la sessió, que serà molt pràctica.

La Diputació de Girona ha iniciat els tràmits per aconseguir que la Costa Brava es converteixi en un espai de reserva de la biosfera. Aquest distintiu està regulat per la UNESCO i “posa en valor” la riquesa del territori.

Dins de la proposta de candidatura, s’hi engloben 116 municipis, entre els quals hi ha Lloret de Mar, que agafen una àrea total de 6.600 km2. La majoria de l’extensió del territori és d’àmbit marí (4.600 km2), però també hi ha 2.400 km2 d’àmbit terrestre. El calendari que té en ment la Diputació de Girona és que la candidatura es presenti a París el 2020.

El tècnic de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Marc Marí, ha remarcat que convertir la Costa Brava en una reserva de la biosfera “no comporta una normativa de preservació pròpia”, sinó que “és una distinció” a la feina que es fa des del territori per preservar-lo.

Dins de la candidatura també es buscaran estratègies per potenciar un model de turisme sostenible. A més, s’ha proposat treballar un eix socioeconòmic. Algunes de les accions incloses són lluitar contra la temporalitat dels contractes que hi ha a la Costa Brava o afavorir la inclusió social. El director científic del Campus de Patrimoni Cultural i Natural de la UdG, Josep Vila, detalla que un dels elements de la candidatura de la Costa Brava és lluitar contra la temporalitat dels contractes i la integració i accessibilitat de la població.

El projecte per demanar que la Costa Brava sigui declarada una reserva de la biosfera va començar a finals de l’any passat amb el suport de diferents ajuntaments, entre els quals el de Lloret de Mar, i també entitats i institucions. Els impulsors treballen en diferents grups que desenvolupin accions per ajudar a la conservació de la Costa Brava i, també, buscar les eines perquè la societat s’impliqui en aquest procés.

En aquest sentit, el sector agrari s’ha implicat en el procés per treballar un conreu més sostenible, sobretot en les produccions de la fruita dolça; o els pescadors han agafat el compromís de treballar en la preservació de la costa. I és que el president de la Fundació Mar, Miquel Ventura, ha apuntat que un dels objectius de la candidatura és que la ciutadania també participi en “la custòdia de la biodiversitat marina” i que la societat també se senti “corresponsable” d’aquesta preservació.

Totes aquestes accions s’estan recollint a partir de diferents reunions amb organismes i institucions que s’han sumat al projecte com ara la Universitat de Girona, consells comarcals, ajuntaments, la plataforma SOS Costa Brava, entre d’altres. La candidatura ha d’anar acompanyada d’un pla d’accions que es faran durant deu anys, que assegurin la preservació del medi i el treball per la sostenibilitat en diferents àmbits.

De tot aquest treball conjunt en sortirà un document que abans del 31 de desembre s’ha de lliurar a la delegació espanyola del Programa de l’home i la biosfera (MAB), que és l’òrgan competent per validar la candidatura abans d’enviar-la a la seu de la UNESCO. Ho ha explicat Marc Marí. Durant el primer trimestre de 2020 el comitè científic de la MAB espanyola analitzarà el document de la candidatura i proposarà algunes millores.

Després, la Diputació de Girona tindrà fins el setembre de 2020 per incorporar les propostes fetes i es retornarà el document a Madrid. Aquests l’enviaran a París, on la UNESCO resoldrà si la Costa Brava es converteix en reserva de la biosfera o no durant el primer trimestre de 2021.

Al cap de deu anys, una delegació de la UNESCO revisarà que els objectius s’hagin complert per mantenir la distinció.

SEGUEIX-NOS

5,260SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
13,113FansSeguir
- Publicitat -

El + Vist

Joan Bertran: “recordo a Maradona com un jugador excepcional, en aquell partit va fer meravelles”

Amb la recent mort de Maradona, els lloretencs han recordat l’estada del reconegut futbolista a la nostra vila. Va ser als anys vuitanta, en què l’argentí va passar deu dies a Lloret de Mar per recuperar-se d’una hepatitis.

Maradona va rescatar dos nàufrags durant la seva estada a Lloret als anys 80

Segons publica el Diari de Girona, l'embarcació amb què anava el reconegut futbolista va salvar els dos únics supervivents del naufragi d'una altra barca.

7.532 persones han fet ús del canal OAC 360º des de l’entrada en funcionament

L’informe aporta dades dels 24 mesos del servei, que va començar l’1 de setembre del 2018.