Fa un any que va esclatar la guerra a Ucraïna. I la situació segueix sent molt complicada. Lloret de Mar va reaccionar de seguida i va obrir les portes a tots els ucraïnesos que van voler refugiar-se aquí. En aquest temps, s’han empadronat 1.532 refugiats ucraïnesos. Això el converteix en un dels municipis amb la comunitat d’ucraïnesos més important de Catalunya, que arran del conflicte armat ha vist créixer de forma exponencial el nombre d’habitants d’aquesta nacionalitat.

De fet, actualment hi ha més de 2.300 persones ucraïneses vivint a Lloret de Mar. Dins de tot el col·lectiu, més de 600 són menors d’edat i més de 400 consten com a escolaritzats en algun dels centres del municipi.
Nosaltres hem parlat amb una de les persones que van arribar a Lloret de Mar arran de la guerra. És Anzhella Diduk, que explica que els seus sentiments es barregen entre la tranquil·litat d’estar en un lloc segur amb els seus fills i l’angoixa en pensar que els seus pares encara són allà i la guerra no acaba.
“Ara estic tranquil·la perquè els meus fills estan aquí amb mi, però estic molt preocupada, perquè els meus pares segueixen allà i no acaba la guerra al meu país”
Anzhella Diduk
L’Anzhella ens ha explicat que en un inici tenien pensat anar a Màlaga, però que, per un problema de salut del seu fill, van canviar els plans i van acabar a Lloret, on viuen des del març de l’any passat. Tot i que van arribar aquí per casualitat, l’Anzhella assegura que els van acollir molt i molt bé.
“Jo estic enamorada d’aquest poble des dels primers dies; ens van ajudar molt els ucraïnesos i els espanyols que viuen aquí de fa molts anys”
Anzhella Diduk
Després de gairebé un any aquí, ja s’han estabilitzat al municipi, però assegura que no poden deixar de pensar en el seu país i tot el que està passant. En aquest sentit, es mostra agraïda pel suport que han rebut de tot arreu.
“Quan els pobles s’uneixen, poden superar junts els desafiaments difícils i vull recordar que avui no és Ucraïna qui lluita, sinó que tot el món sencer lluita per la veritat i la llibertat”
Anzhella Diduk
Per tot plegat, l’Anzhella està molt agraïda que la societat no s’oblidi d’Ucraïna i la seva gent.
La regidora de Benestar i Família, Arantaxa Jiménez, recorda que els primers mesos d’arribada d’ucraïnesos van ser frenètics i es va fer molta feina per poder-los oferir una bona acollida.
“D’un dia per l’altre vam activar el dispositiu d’urgència per acollir la gent que arribava amb unes situacions molt complexes i no hem parat”
Arantxa Jiménez
Actualment, els serveis tècnics de l’Ajuntament segueixen treballant amb la població ucraïnesa. I és que, malgrat que el municipi va rebre un allau de refugiats en els primers mesos de la guerra, encara a dia d’avui arriben persones al municipi buscant refugi.
I Lloret no ha deixat de mostrar el seu suport amb les concentracions que s’han anat fent durant aquests dotze mesos de conflicte, convocades per la Plataforma per la Pau. A més, la coordinadora d’ONG Solidàries de les Comarques de Girona ha convocat una concentració a diferents municipis per demanar l’alto el foc. La regidora fa una crida perquè hi assisteixi tothom.
Una concentració convocada per aquest dissabte a les sis de la tarda, a la Plaça de la Vila.