17.9 C
Lloret de Mar
L'entorn de la Mina Melitrons a Lloret de Dalt.

D’on ve l’aigua de l’aixeta a Lloret?

La resposta a aquesta pregunta ha iniciat una investigació sobre la Mina Melitrons, que avui centra en una xerrada a l'Arxiu.

L'entorn de la Mina Melitrons a Lloret de Dalt.

Darreres Notícies

D’on ve l’aigua que surt per l’aixeta a casa nostra? A Lloret de Mar, als segles XIX i XX, venia de les mines d’aigua que hi havia en funcionament al municipi.

Una d’elles era la Mina Melitrons, ubicada al veïnat de Lloret de Dalt. Un indret on s’hi ha fet visites guiades, a més de projectes informatius i que avui centra una xerrada sobre com era l’abastiment d’aigua potable a la vila.

La xerrada va a càrrec de Lluís Cruz, president de l’associació de veïns de Lloret de Dalt. El ponent recorda que “jo donava per fet que l’aigua sempre havia vingut del riu Tordera, però vaig descobrir que això no va ser fins als anys ’60, abans ja hi havia aigua potable i provenia de les mines d’aigua com la Mina Melitrons”.

La Mina Melitrons recollia aigua subterrània de la Rocagrossa i la portava fins al centre de Lloret, per a usos domèstics i agrícoles. Va començar a estar en funcionament l’any 1925 i va créixer el 1931 de la mà de la Sociedad de Aguas Mina Melitrons. La mina va estar activa fins 1962, quan el Lloret turístic va anar a buscar més aigua a la Tordera perquè no en feia prou amb la de les mines.

De la Mina Melitrons se’n conserva la galeria subterrània, de més de 150 metres de llargària, el repartidor d’aigües i alguns trams de canonades. Aquestes seran algunes de les dades que s’exposaran avui en la xerrada, a més de certes novetats sobre aquesta mina d’aigua.

Afegeix que, per a la conferència d’aquest dimarts, s’han consultat tres arxius diferents: el provincial, comarcal i municipal. En aquest darrer, s’han consultat una desena de fons documentals, entre documentals privats i municipals.

Un d’aquests fons, “el més important”, és el que va lliurar Juli Poch mesos enrere a l’Arxiu. I també s’ha entrevistat descendents dels personatges que van fer possible la construcció i manteniment de la mina.

La infraestructura segueix dempeus i el reclam del veïnat és que es restauri fins al punt que pugui ser visitable per poder entendre com era una part del Lloret de fa 60 anys.

La xerrada sobre la Mina Melitrons, amb Lluís Cruz, és aquest dimarts, a les 18h, a l’Arxiu Municipal de Lloret de Mar. Queden molt poques places disponibles.

spot_img

El + Vist