16.5 C
Lloret de Mar

El Col·legi de Psicologia habilita dos telèfons per atendre l’angoixa que provoca la crisi del coronavirus

Per a tots els ciutadans és el 649 756 713; mentre que per al personal sanitari que necessiti atenció psicològica el telèfon és el 93 567 88 56.

El nou telèfon per atendre els ciutadans
El nou telèfon per atendre els ciutadans

Darreres Notícies

Alguns dels efectes psicològics més comuns que està ocasionant la crisi del coronavirus són l’angoixa, la frustració i l’estrès, tant per a les persones que estan confinades com, i encara en més grau, per al personal sanitari que viu en primera línia els efectes de la pandèmia. Els primers dies de confinament, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya ja va donar unes pautes, a tothom en general, per afrontar la situació de la millor manera. I ara ho amplia amb dos telèfons d’assistència.

Un és per a tots els ciutadans confinats que se sentin angoixats i vulguin rebre pautes i assessorament psicològic. Està operatiu de nou del matí a vuit del vespre i és el 649 756 713. A l’altra banda del telèfon hi ha un psicòleg especialitzat en psicologia de les emergències, tal com apunta en declaracions a TV3 Guillermo Mattioli, degà del Colde •legi Psicologia de Catalunya, que matisa que no és un telèfon per fer psicoteràpia, però sí que serveix per acompanyar les angoixes del confinament.

L’altre telèfon és exclusivament per al personal sanitari que aquests dies treballa a primera línia, amb estrès i molta angoixa. Aquí sí que fan teràpia telefònica, perquè molts sanitaris ho reclamen per poder seguir treballant. En aquest cas, cal trucar al 93 567 88 56.

Val a dir que davant de notícies com les que vivim aquests dies, és molt normal sentir-se angoixat, però qui s’ho passa pitjor és la gent que ja té angoixa com a patologia crònica, que, segons els metges, és el 15% de la població. A aquestes persones se’ls permet sortir de casa per prescripció mèdica, un cas similar al dels infants amb autisme.

Tot i així, els dies de confinament tampoc són fàcils mentalment per a la gent que no ha patit mai angoixa i que ara ha vist com se li girava la vida com un mitjó. Poden sorgir pors i frustracions. Per als experts, és molt important preparar-se per a males notícies i saber-se reinventar.

Els espais públics buits, pel confinament (Policia Local de Lloret de Mar)

Una altra situació que crea molta ansietat i frustració és no poder acomiadar-se de les persones estimades que aquest dies moren a causa del coronavirus (aquí trobareu recomanacions per fer front al dol). Des de dilluns, a més, el Ministeri de Sanitat ha prohibit les vetlles i cerimònies funeràries tant en centres públics o privats com en domicilis particulars.

Tot plegat ha provocat que a les farmàcies hagin augmentat un 8% les vendes d’ansiolítics o de productes que ajuden a agafar el son. Hem d’acabar amb un missatge optimista, perquè els experts en salut mental asseguren que, de tota aquesta crisi, en sortirem enfortits, perquè l’ésser humà té una capacitat molt gran d’adaptació.

spot_img

El + Vist