11.1 C
Lloret de Mar

El temporal impedeix que els fidels acompanyin el Pare Pelegrí en el retorn a Tossa de Mar

Per motius de seguretat, es va haver de suspendre la tornada de Santa Coloma a Tossa i el Pare Pelegrí va recórrer els 40 quilòmetres en solitari.

Els lloretencs Anna Maynau i Xavi Orri
Els lloretencs Anna Maynau i Xavi Orri

Darreres Notícies

El temporal Glòria també ha tingut efectes en la tradició del Pelegrí de Tossa de Mar, ja que el Pare Pelegrí aquest any ha hagut de fer la tornada tot sol. Tal com publica el Diari de Girona, els fidels que habitualment l’acompanyen des de Santa Coloma de Farners van haver d’abandonar el pelegrinatge per seguretat.

Així doncs, Francesc Xavier Almendros va complir el vot del poble, després de superar la ruta de 40 quilòmetres de tornada enmig d’una llevantada històrica que va interrompre el pelegrinatge dels devots i va fer canviar el ritual d’arribada.

 

Xavi Orri és un dels lloretencs que van participar a la primera part del pelegrinatge, però que van decidir retirar-se abans d’arribar a Santa Coloma. El lloretenc apunta que va haver-hi molta gent que va anar abandonant la ruta abans de completar els 40 quilòmetres que separen Tossa de Mar i Santa Coloma de Farners.

Fins a 763 persones van sortir dilluns al matí des de Tossa de Mar, entre les quals molts lloretencs. 408 eren homes i 355, dones. A més, un total de 62, majoritàriament dones, anaven descalços. El temporal Glòria, però, va obligar a prendre mesures de seguretat i el segon dia no se’ls va deixar participar amb la marxa per acompanyar el Pare Pelegrí en el camí de tornada.

Les condicions meteorològiques també van obligar a modificar l’arribada a Tossa, molt afectat pel temporal. Ahir a la tarda els carrers estaven coberts d’aigua, fang i, sobretot, una densa escuma de mar que va afectar nombrosos comerços i habitatges. Per aquest motiu, l’Ajuntament va decidir canviar la rebuda i la ruta de la processó per evitar les zones més afectades. Des de l’Ajuntament tossenc només tenen constància d’una altra peregrinació afectada per un temporal, que va ser fa més de 200 anys, el 1805.

Recordem que cada any, els dies 20 (Sant Sebastià) i 21 de gener, es compleix el vot del poble, una promesa feta fa segles a Sant Sebastià perquè els deslliurés de la pesta.

spot_img

El + Vist