19 C
Lloret de Mar
Alguns dels elements funeraris més destacats del cementiri modernista de Lloret.

Lloret treballa per declarar el cementiri com a Bé Cultural d’Interés Nacional

Es tracta de la màxima distinció i protecció per a un element arquitectònic, amb un valor patrimonial excepcional, que atorga la Generalitat.

Alguns dels elements funeraris més destacats del cementiri modernista de Lloret.

Darreres Notícies

L’Ajuntament de Lloret treballa perquè el Cementiri Modernista sigui declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monuments Històrics. De moment, l’equip redactor del projecte –una empresa d’arquitectura- ja ha realitzat un parell de visites a l’equipament i, en breu, n’hi farà una altra.

Esdevenir Bé Cultural d’Interès Nacional és la màxima distinció que pot rebre un element arquitectònic pel fet de posseir valors patrimonials excepcionals, en relació a l’arquitectura i la història a Catalunya. És, per tant, la protecció més alta que li pot atorgar la Generalitat.

L’arquitecte Josep Maria Fortià -que porta l’estudi del recinte- assegura que el de Lloret “serà declarat Bé Cultural d’Interés Nacional” i que és “el segon cementiri més important de Catalunya, després de Montjuic, en arquitectura funerària”.

El Cementiri de Lloret, considerat un dels més destacats pel que fa a l’arquitectura modernista catalana, es va inaugurar l’any 1901, després que al 1896 s’hi posés la primera pedra. Compta amb panteons i hipogeus de primer ordre, d’arquitectes de renom com Puig i Cadafalch, que van rebre l’encàrrec de famílies riques indianes de l’època.

En el cementiri de Lloret hi convergeixen moltes tendències artístiques, amb diversos estils de principis del segle XX, com són formes orgàniques, influències gaudinianes, sarcòfags clàssics i tombes eclèctiques.

El regidor de Patrimoni Cultural, Xavi Flores, qualifica el cementiri de “tresor, que cal posar en valor”.

A Lloret ja hi ha tres elements amb la màxima categoria de Bé Cultural d’Interés Nacional. Són els jardins de Santa Clotilde, el castell de Sant Joan i l’antiga torre de defensa, situada al casc antic. Amb el cementiri modernista, en seran quatre.

spot_img

El + Vist