Demà divendres Tossa de Mar viu la seva tradició més important de l’any: el Pare Pelegrí. I sempre són molts els lloretencs que s’hi sumen. Cada 20 de gener, els veïns compleixen el vot del poble per agrair a Sant Sebastià que els salvés de la pesta al segle XV.
La tradició diu que el Pare Pelegrí ha de ser home i fill de Tossa, uns requisits que s’acompleixen escrupolosament cada any. A més, el seu nom és un secret molt ben guardat fins el dia que s’inicia el pelegrinatge, que serà demà, 20 de gener, diada de Sant Sebastià. L’alcaldessa, Gisela Saladich, assegura que és un secret molt ben guardat.
El pelegrinatge es duu a terme d’anada i tornada entre Tossa i Santa Coloma de Farners, on hi ha l’ermita de Sant Sebastià. La majoria de persones, però, s’incorporen a Terra Negra, que és on comença la prometença.
I és que molts dels que fan el recorregut és per complir una promesa i per això alguns fins i tot van descalços. Precisament, el pelegrinatge es fa resant tot el camí, encapçalats pel Pare Pelegrí.
Demà s’arribarà fins a Santa Coloma de Farners, on hi ha l’ermita de Sant Sebastià. I dissabte es fa el camí a la inversa. L’arribada a Tossa és un dels moments més espectaculars del pelegrinatge. Tal com ha explicat l’alcaldessa, a la capella dels Socors es fa públic l’anomenat compliment del vot.
El Pare Pelegrí es remunta a una tradició centenària, de fa més de 500 anys. En el segle XV, una pesta va arrasar les poblacions de la costa i els habitants de Tossa van fer una promesa a Sant Sebastià: li van demanar que els deslliurés de la pesta i així va ser. Com a agraïment, cada any una persona, escollida com a Pare Pelegrí, camina a peu fins a l’ermita del sant, a Santa Coloma de Farners, per tornar després cap a Tossa.