26.9 C
Lloret de Mar
Trànsit a l'autopista C-32, en la sortida a Lloret de Mar.

Zero víctimes a la carretera, l’objectiu que persegueixen els canvis a la llei de trànsit

El telèfon mòbil no es podrà fer servir en cap cas mentre es condueix, ni tan sols tenir-lo a la mà.

Trànsit a l'autopista C-32, en la sortida a Lloret de Mar.

Darreres Notícies

Aquesta setmana han entrat en vigor diversos canvis en la llei de trànsit. La Direcció General de Trànsit (DGT) ha decidit endurir les sancions amb diferents reformes que persegueixen un clar objectiu: zero víctimes a la carretera l’any 2050.

Una de les més contundents fa referència a l’ús del mòbil, que no es podrà fer servir en cap cas mentre es condueix, ni tan sols tenir-lo a la mà. Només es podrà utilitzar amb la veu i amb un dispositiu de mans lliures. En el cas d’infracció, suposarà la pèrdua de sis punts en el carnet.

El telèfon mòbil al cotxe.

Les noves mesures també contemplen una major regulació pel que fa als patinets elèctrics. A partir d’ara, no podran circular per la vorera i, a més, serà obligatori l’ús del casc a les ciutats.

El casc, obligatori en conduir el patinet elèctric.

Una altra de les novetats és que s’aplicarà una taxa de 0,0 d’alcohol per als menors. Aquests no podran haver ingerit ni una gota d’alcohol, ni tampoc cap droga, si van amb patinet o condueixen qualsevol altre vehicle pel que estiguin autoritzats.

La DGT també vol augmentar la protecció pels ciclistes. Si no es respecta la distància de seguretat d’un metre i mig en el moment d’avançar un ciclista es perdran sis punts del carnet de conduir. A més, també serà obligatori canviar totalment de carril si la via en té més d’un per sentit.

Un ciclista circulant pel passeig

Pel que fa als 20 quilòmetres/hora de marge que hi havia per avançar, ja són història. Sempre que es vulgui avançar un altre vehicle, s’haurà de fer dins dels límits establerts a la via per on es circula.

Més novetats. A partir d’ara, està prohibit portar detectors de radars al cotxe. Només es podran fer servir els d’eines com ara Google Maps o altres sistemes de navegació que avisen de l’existència de radars fixos.

També es vol castigar amb duresa les conductes incíviques com causar un incendi o bé un accident. La sanció en aquests casos s’incrementa amb la pèrdua de quatre a sis punts del carnet. A més, aparcar en una zona reservada per a persones amb discapacitat suposarà perdre tres punts.

Els canvis en la llei de trànsit també preveuen la pèrdua de quatre punts per fer un mal ús del cinturó de seguretat, el casc o els sistemes de protecció infantil. D’altra banda, les zones de baixes emissions també es recullen en la nova normativa i no respectar-les comportarà una sanció de 200 euros.

Cal afegir que hi haurà incentius en la recuperació de punts. En cas de perdre’n, només es recuperen tots si en dos anys no es comet cap infracció. A més, fer un curs de conducció segura suposarà dos punts extres, fins a un màxim de quinze.

spot_img

El + Vist