El poblat ibèric de Montbarbat ha arribat als 30 anys d'excavacions. En aquest temps, arqueòlegs i voluntaris han posat al descobert una tercera part del jaciment d'un total de 5.000 metres quadrats d'extensió.
Els treballs han fet visibles diferents elements de Montbarbat, com la muralla de defensa, una torre de planta rectangular, l'anomenat barri occidental i la zona central. Enguany els treballs s'han dedicat a la part més oriental de Montbarbat, la que queda a l'entrada.
La responsable de les excavacions, Maria del Vilà Vilar, valora aquests 30 anys com a “profitosos”. Va fer un resum d'aquest període divendres passat a través d'una xerrada.
El material que troben amb les excavacions a Montbarbat s'estudia al llarg de dos anys i després es fa la memòria corresponent, que es presenta a l'ajuntament i al govern català. Un material que fins ara es guardava en un magatzem que la Generalitat té a Girona. Però ara sembla que les coses canviaran, ja que s'està treballant per a exposar les troballes a Lloret.