16.5 C
Lloret de Mar

Aprovades les noves ordenances fiscals del 2021, que es congelaran

L'aprovació s'ha fet al ple d'aquest dilluns, on també s'han aprovat diverses mocions. La sessió s'ha fet virtual.

Darreres Notícies

Aprovades les ordenances fiscals del 2021, que patiran pocs canvis respecte a les d’aquest any. De fet la gran majoria es congelen. Només es preveu una excepció: s’aplicarà un increment de l’IBI del 50% als habitatges que estiguin buits un mínim de dos anys.

Aquest increment de l’IBI, però, no es veurà reflectit en els pressupostos municipals fins d’aquí a tres anys, ja que, com diem, caldrà acreditar que l’habitatge ha estat buit durant, com a mínim, 24 mesos, a comptar des de l’1 de gener del 2021.

Les noves ordenances fiscals s’han aprovat al ple d’aquest dilluns, on també ha prosperat una esmena presentada per Lloret en Comú, que demana que s’incrementi la taxa que paguen els bancs per tenir un caixer automàtic a la via pública.

Les noves ordenances han tingut el suport dels socis de govern, Junts per Lloret, ERC i els quatre regidors no adscrits, i de Lloret en Comú i Força Lloret. En canvi, C’s i el PSC hi han votat en contra.

El ple d’aquest dilluns també ha estat farcit altre cop de mocions. La primera que s’ha tractat s’ha recuperat del plenari anterior, que recordem que es va suspendre en arribar a la mitjanit i tots els punts que quedaven pendents es van posposar per a la sessió d’aquest dilluns.

Es tracta d’una moció presentada pel PSC, que s’ha aprovat amb una esmena a la totalitat de l’equip de govern, sobre gestió forestal. Els text del govern critica que la proposta socialista instava el Govern de la Generalitat a impulsar diferents accions i, segons el govern lloretenc, això mai no es tradueix en cap resultat a curt termini. Per això creuen que té millor resultat negociar entre administracions o a través del grup parlamentari.

La proposta aprovada finalment, insta el govern municipal a seguir desenvolupant les actuacions proposades pel vigent Pla de Prevenció d’incendis forestals.Entre altres coses, la moció també preveu que, amb la subvenció atorgada per la Diputació de Girona, se segueixi amb la tramitació del Pla de gestió forestal municipal, fins que s’aprovi de manera definitiva. Un pla de gestió forestal que s’ha de tirar endavant amb la necessària col·laboració de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF).  

Una altra moció aprovada amb una esmena a la totalitat de l’equip de govern és la de Força Lloret sobre la revitalització del nucli antic. Una esmena que ha portat Força Lloret a votar en contra. Lloret en Comú i el PSC tampoc no hi han donat suport perquè critiquen que la moció se centri només en el nucli antic i no es tinguin en compte la resta de barris. Així doncs, la moció amb l’esmena ha prosperat amb el suport de l’equip de govern i C’s.

El que s’ha aprovat finalment és continuar amb la tramitació iniciada del Pla de Sostenibilitat Turística a la Destinació, amb un pressupost de 3.785.000 euros; i, en cas que no sigui concedida la subvenció d’aquest programa, l’Ajuntament es compromet a fer-lo servir de full de ruta per a la revitalització del nucli antic en aquest mandat, sempre en funció de la disponibilitat pressupostària.

Un dels punts que ha generat més tensió ha estat la moció per rebutjar la inhabilitació del president Quim Torra. Inicialment hi havia dues mocions en la mateixa línia, però finalment Junts per Lloret i ERC han retirat la seva i s’han adherit a la de Força Lloret, que ha presentat una esmena per fer algunes petites modificacions al seu text.  

Com passa sempre que es toca el tema nacionalista al ple, els grups s’han posicionat en els dos extrems. Aquest cop, això sí, els quatre regidors no adscrits han decidit abandonar la sessió mentre es feia aquest debat i no han participat en la votació. Un fet criticat per C’s, que ha remarcat que si aquests quatre regidors no haguessin abandonat el PSC la moció no hauria rebut el suport necessari per prosperar.

C’s, Lloret en Comú i el PSC van ser molt crítics amb l’actitud de Torra en no voler despenjar la pancarta quan se li va requerir, i també han estat crítics amb l’independentisme en general.

En canvi, Junts per Lloret, ERC i Força Lloret han rebutjat rotundament la sentència del Tribunal Suprem que inhabilita Torra. A més, la moció aprovada també declara l’Auntament de Lloret al costat de les institucions d’autogovern del país com són el Parlament, el Govern i el seu president, i insta als agents polítics de Catalunya a una resposta unitària davant d’aquesta situació insòlit, extraordinària i d’una anomalia democràtica sense precedents.

No ha prosperat la moció de C’s, que demanava la creació d’una oficina d’informació i atenció ciutadana per informar i assessorar sobre què cal fer en cas que hi hagi conflictes veïnals ocasionats per l’ocupació il·legal d’un habitatge. L’equip de govern ha argumentat que hi votava en contra perquè ja s’està elaborant un pla municipal per combatre aquesta problemàtica.

En aquest sentit, la regidora d’Habitatge, Jennifer Pérez, ha explicat que l’Ajuntament treballa en dues línies per intentar garantir un habitatge a tots els lloretencs. D’una banda, cal exigir responsabilitats als bancs i els grans tenidors, que tenen moltes propietats buides, molts cops utilitzades per les màfies. Per aconseguir fer un control dels habitatges buits, la intenció és signar un conveni d’inspeccions amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya, que permetria inspeccionar fins a 50 pisos a Lloret de Mar.

L’altra línia dacció és dotar de més habitatge social el municipi. Per fer-ho realitat, es preveu una modificació de crèdit al proper ple municipal d’1.300.000 euros, que permetran comparar nous pisos per destinar-los a lloguer social.

Tot i que C’s ha reiterat que creu necessària l’oficina que proposaven, s’ha posat al costat de l’equip de govern per col·laborar en el que pugui per eradicar les ocupacions il·legals a Lloret de Mar.

L’última moció debatuda al ple d’aquest dilluns, i que tampoc no ha prosperat, l’ha presentat el PSC a favor de la protecció del sistema sanitari d’atenció primària.

La moció reclamava, entre altres coses, que els CAP tornessin a la normalitat i atenguessin els pacients de manera presencial com es feia abans de la pandèmia. La regidora de Salut Pública, Jennifer Pérez, ha explicat que actualment s’intenta evitar la presencialitat per seguretat dels pacients, però que les actuacions urgents se segueixen fent i, per tant, no tenia cap sentit donar suport a la moció. La regidora reconeix que la situació no és òptima, però recorda que vivim una situació excepcional i que estem en plena segona onada de la pandèmia.

La moció es va desestimar amb el vot negatiu dels tretze regidors del govern i el suport dels vuit regidors de l’oposició.

Finalment, afegir que s’ha aprovat la dissolució de l’organisme autònom local dels serveis de comunicació de Lloret de Mar, a través del qual fins ara es gestionava Nova Ràdio Lloret. Una gestió que a partir d’ara passa a ser directa per part de l’Ajuntament, com un departament més. Segons l’equip de govern, aquesta modificació permetrà estalviar 12.000 euros l’any.

spot_img

El + Vist