L’Institut Ramon Coll i Rodés ha creat la figura de l’alumne ‘coach’, que fa un servei d’acompanyament per ajudar altres companys que tenen qualsevol tipus de problemes, com de relació, d’integració, d’actitud o, fins i tot, si pateixen assetjament escolar.
La comissió de convivència del centre fa molts cursos que impulsa accions diverses per ajudar l’alumnat en la resolució de conflictes i perquè, en general, la vida al centre sigui la més acollidora possible. El servei d’acompanyament és el més nou, ja que s’ha posat en marxa aquest curs i, tot i que està en fase de prova, amb una vintena d’alumnes que són voluntaris, les valoracions són molt positives.
La professora que coordina el servei és Sílvia Matas, que està molt satisfeta amb la resposta de l’alumnat.
“Estic molt contenta, de seguida van sortir alumnes voluntaris, quan diem de quedar tots estan sempre disposats i quan hi ha un cas que necessiten que parlem queden de seguida”
Sílvia Matas
Tot i que ja fa anys que la idea d’impulsar el servei d’acompanyament està sobre la taula i que, fins i tot, s’havia fet alguna vegada de manera informal, un cas concret aquest curs va fer que es formalitzés el projecte.
“Va haver-hi una noia a principi de curs que no estava gens integrada i van fer una mediació concreta i les noies que van fer la mediació em van aportar la idea de poder-la anar veient de tant en tant, va funcionar i vam decidir apropar-ho a més gent”
Sílvia Matas
Tot i que en alguns casos costa més notar millores, la majoria dels alumnes que sol·liciten el servei queden molt contents perquè noten el suport dels companys.
“Hi ha bastants casos en què han notat una millora claríssima, perquè, quan ho necessiten tenen l’acompanyament, però, a més a més, se senten vinculats a altres companys de l’institut”
Sílvia Matas
Els ‘coaches’, que solen treballar en parelles, són alumnes de 4t d’ESO i de 1r i 2n de Batxillerat, que prèviament han rebut una formació en mediació.