A les 3 de la matinada d’aquest diumenge s’acabarà oficialment l’horari d’estiu. El rellotge s’endarrerirà fins a tornar a marcar les 2 i se situarà així en l’horari d’hivern, que s’allargarà fins al 27 de març.
Podríem dir que aquesta nit es dormirà una hora més. El canvi es fa d’acord amb la directiva europea del canvi d’hora, que s’aplica a tots els estats de la UE per aconseguir un estalvi energètic, malgrat els dubtes de l’eficàcia real de la mesura. D’aquesta manera, les hores de sortida i posta de sol seran més d’hora que el que tenim ara. El sol a principis de novembre marxarà pels volts de tres quarts de sis de la tarda i sortirà abans de dos quarts de vuit del matí.
Segons estimacions oficials de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), el potencial d’estalvi en il·luminació a l’Estat podria assolir 300 milions d’euros, equivalent al 5% del total. D’aquesta quantitat, 90 milions correspondrien al potencial de les llars espanyoles, fet que suposa un estalvi de 6 euros per llar, i els 210 milions restants s’estalviarien als edificis del sector terciari i la indústria. Tot i això, el mateix IDAE reconeix que aquestes dades corresponen a un estudi del 2015 i, per tant, no hi ha informació actualitzada sobre l’eficàcia del canvi d’hora.
A més, consideren que les noves exigències d’eficiència energètica en il·luminació, en els sistemes de climatització i en els mateixos edificis, així com la progressiva introducció de l’autoconsum, alteren significativament les anàlisis que s’utilitzaven originalment per calcular aquestes dades. En aquesta línia, recorden que el canvi d’hora es va aprovar “en una altra època”, amb paràmetres de consum diferents. Ara, per exemple, el teletreball s’ha anat estenent i les rutines dels ciutadans ja no coincideixen tant com abans.