L’Església de Sant Romà ha evolucionat molt des de la seva inauguració, l’any 1522. En els seus orígens, va ser un edifici religiós d’estil gòtic. Encara queden restes del moviment al retaule que es va salvar de la crema de la Guerra Civil espanyola. Amb l’esclat arquitectònic del modernisme, a principis del segle XX, l’església va fer un salt important, en un moment d’esplendor artística.
Per conèixer i entendre aquesta evolució que ha tingut el temple, des dels seus inicis fins a l’actualitat, s’ha preparat una visita guiada per aquest dissabte, que anirà a càrrec del lloretenc Jordi Soliguer. Es farà un recorregut per conèixer tots els detalls i els elements més significatius de l’edifici.
L’esdeveniment està organitzat per l’entitat Catalonia Sacra. El seu coordinador, Dani Font, explica que “farem un recorregut per entendre com ha crescut aquesta església i com s’ha anat construint, quin sentit tenen els elements. Ens permetrà entendre millor les diferents composicions de l’església”.
L’església de Sant Romà és un dels elements més ben valorats del patrimoni cultural de la comarca de La Selva. Segons Dani Font, “hi ha poques esglésies que puguin aplicar criteris modernistes i la de Lloret és una d’elles. Als que ens agrada el patrimoni cultural d’arrel religiosa, Lloret ens fa una gràcies especial, perquè no és una cosa comuna, és un punt extraordinari”.
Catalonia Sacra, enguany, ofereix més de 50 propostes arreu de Catalunya. És una iniciativa conjunta dels deu bisbats amb seu al territori català, amb la voluntat de donar a conèixer el patrimoni de les esglésies que han passat per diferents estils artístics. Analitzen l’evolució de diversos edificis emblemàtics com ermites, parròquies, catedrals o monestirs, així com objectes litúrgics, retaules o ornaments. Ho observen a través d’estils com el pre-reomànic, el gòtic lluminós, el barroc escenogràfic i el modernisme.
L’activitat està proposada pel Bisbat de Girona. Començarà a les 11 del matí i té un preu de 5 euros. Per participar, cal inscripció prèvia. Les places, que són limitades, es poden demanar a través del correu electrònic [email protected] o bé al telèfon 693 720 202.