Aquests dies de festes nadalenques són dies de fer i rebre molts regals i els experts alerten que cal tenir cura de no hiperregalar, especialment als infants. El lloretenc Albert Vinyals, expert en Psicologia del Consum, recorda que amb els regals funciona la regla de “menys és més”, sobretot si es posa el focus en el valor d’aquests regals, és a dir, si es deixa en segon terme el valor econòmic i es prioritza l’emocional i experiencial.
Per a aquest tipus de regals, Albert Vinyals remarca que s’ha de pensar què és el que realment li fa il·lusió a l’infant que rebrà el regal.
“És important pensar i entendre que no perquè regalis més objectes o perquè costin més diners i siguin més grans, estàs demostrant més amor. L’amor es demostra moltes altres coses en el dia a dia”
Albert Vinyals
Per tant, l’amor no es demostra amb els regals materials, sinó que “es demostra amb la cura, amb jugar amb les criatures i compartint moments amb ells”. En aquest sentit, Vinyals posa èmfasi en que és necessari fer un canvi de mirada i també ajudar els infants a fer-lo, per acabar amb la creença que regals més cars són sinònim de més amor.
“Hem de pensar en regals que realment facin il·lusió i, quan hi ha famílies molt extenses, per exemple, fer regals conjunts, perquè són criatures hiperregalades”
Albert Vinyals
Per això és important ajudar els infants a fer la llista de regals que volen i evitar els catàlegs de joguines que creen necessitats inexistents. Segons Albert Vinyals, “val la pena apel·lar a la sostenibilitat i educar les criatures fent-los entendre que tenir molts regals no els farà més feliços”.
Regalar experiències té altres factors atractius, com ara que durant el temps d’espera es poden alimentar les ganes de compartir aquell regal, per exemple marcant la data al calendari o parlant-ne i planificant-ho entre tots. No obstant això, no cal que els infants només rebin experiències, perquè estan en un moment d’aprendre a diferir el desig i els agrada, també, tenir la immediatesa dels regals materials.
Però també cal tenir en compte alguns aspectes a l’hora de fer regals materials: per exemple, escollir aquells que siguin més sostenibles, regalar coses de segona mà o, sobretot, quan es fan compres fer-les en el comerç de proximitat.
“De vegades, els infants tenen moltes joguines per casa amb les quals han jugat una o zero vegades, per tant, hem de tenir en compte, quan anem a comprar regals nous, a veure què passarà amb aquests regals”
Albert Vinyals
Per tant, a l’hora de fer regals aquestes festes, cal recordar que hi ha moltes joguines que acaben guardades en un armari i mai s’hi arriba a jugar, mentre que, en canvi, hi ha coses amb poc valor econòmic que poden fer molta il·lusió.