El Govern català ja ha decretat l’estat de preemergència per sequera al sistema Ter-Llobregat i, per tant, la mesura afecta a Lloret de Mar. En total, hi ha 202 municipis i uns sis milions de persones. El més destacat de l’estat de preemergència és que es redueix de 230 a 210 litres la dotació màxima d’aigua per habitant i dia. Una quantitat que el nostre municipi supera, ja que ara mateix s’estan gastant 244 litres per persona i dia, segons l’Agència Catalana de Notícies (ACN).
Per poder controlar el compliment de les dotacions, l’executiu ha anunciat la incorporació de quinze nous inspectors a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que se sumen a la quarantena que ja s’encarreguen de dur a terme aquest control. En cas d’incompliments, el Govern té la competència per sancionar empreses o municipis que sobrepassin les dotacions d’aigua establertes. En el cas dels particulars, és a dir, els veïns de cada municipi, qui té la competència per sancionar-los són els ajuntaments.

La declaració de preemergència s’ha fet oficial aquest dimarts, però l’entrada en vigor de les noves mesures es produirà un cop es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), que l’executiu preveu que sigui entre dilluns i dimarts de la setmana vinent.
A banda de la reducció del màxim d’aigua per persona i dia, la resta de restriccions es mantenen igual que en fase d’excepcionalitat, excepte una: la dotació d’aigua permesa per al reg de superfícies de gespa destinades a l’esport federat, que passa a menys de la meitat, de 450 a 200 metres cúbics per hectàrea al mes.
Segons va indicar el Meteocat la setmana passada, Catalunya viu la sequera més greu mai registrada: la magnitud dels dèficits de precipitació, l’extensió de les zones afectades i la durada del fenomen fan que se superi el precedent més extrem, la sequera dels anys 2005-2008. Davant d’aquesta situació, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha assenyalat que l’objectiu d’aquesta fase de preemergència és fer una crida a incrementar l’estalvi d’aigua abans d’arribar al llindar d’emergència.
“El moment és molt crític, estem davant d’una emergència nacional i el que fem és avançar-nos, fent una crida a tot el país perquè ens posem tots en mode emergència”
David Mascort
El mateix conseller ha alertat que l’estat d’emergència arribarà quan els embassaments de les conques internes arribin al 16% de la seva capacitat. Ara mateix, es troben al voltant del 18%.
“L’emergència, en principi, el pla especial de sequera diu que l’hem de decretar quan arribem al 16% dels embassaments i, en principi, això és el que farem”
David Mascort

En cas d’entrar en fase d’emergència, aleshores el Govern sí que tiraria endavant restriccions que afectarien el consum domèstic, com ara la reducció de la pressió de l’aigua als domicilis. Tot i així, el conseller remarca que és una mesura que cal estudiar molt bé i que no es podrà aplicar igual a totes les zones.
“No és el mateix baixar la pressió en un municipi on els habitatges estan en horitzontal, sense alçada, que en un municipi amb edificis de 10, 14 o 18 pisos”
David Mascort
Segons el conseller, els operadors diuen que baixant la pressió de l’àigua es podrà estalviar, depèn del lloc, entre un 2 i un 7% de l’aigua que serveixen.