17.4 C
Lloret de Mar

El Castell d’en Plaja, una visita amb màgia

Donat l'èxit de les entrades (esgotades de fa dies), l'Ajuntament estudia com obrir de nou aquesta icona de Lloret, de propietat privada.

La gent pujant cap al Castell d'en Plaja, en una de les visites d'aquest diumenge.
La gent pujant cap al Castell d'en Plaja, en una de les visites d'aquest diumenge.

Darreres Notícies

Narcís Plaja, casat amb una neboda de Joaquim Ruyra, coneixia bé la població de Blanes i va voler construir una casa a la Costa Brava perquè el seu pare, Salvador Plaja, pogués anar-hi a pescar. Tot i que la idea inicial era fer-la a Blanes mateix, en una visita de feina a Lloret li van parlar d’uns terrenys a primera línia de mar que el van enamorar. El 1935 signava la compra.

servicios profesionales jimenez

Tot i que les obres van començar ben ràpid, la Guerra Civil va retardar els treballs i el castell no va estar enllestit fins al 1940, quan Salvador Plaja ja havia mort. Aquesta és una de les curiositats que s’expliquen a les visites guiades que es fan aquests dies a l’emblemàtic castell. Una casa que inicialment s’anomenava Castell de Santa Maria, però que ha passat a la història amb el nom de la família, Castell d’en Plaja, o fins i tot com a Castell de Lloret.

Les visites van a càrrec d’Ana Peña o de Marta Dorca. Aquesta última assenyala que, quan es va construir el castell, els propietaris mai no s’haurien imaginat que s’acabaria convertint en una de les imatges icòniques del municipi.

Un dels aspectes que més solen sorprendre al públic, segons Marta Dorca, és que es conserva tot el mobiliari original, dels anys 40 però amb aires medievals.

Els visitants poden gaudir de les magnífiques vistes i també de les estances de la planta principal, ja que les escales d’accés als altres pisos són molt poc accessibles. Tot i així, la iniciativa ha despertat molta curiositat i ja fa dies que totes les places estan esgotades. El que veuen els visitants sorpèn i agrada.

Les visites són possibles gràcies a la compra de l’equipament per part d’una empresa anomenada Castell de Lloret que té previst impulsar un projecte relacionat amb l’entorn de Lloret i la sostenibilitat.

El castell va ser dels descendents de la família Plaja fins al 2015, quan el van vendre a un fons inversor. Ara, però, l’ha comprat l’empresa Castell de Lloret, que preveu impulsar el seu projecte entre aquest proper setembre i el mes de juny de l’any vinent.  

De fet, prop de 1.000 persones el visitaran, de moment, fins el 23 de juliol el castell d’en Plaja, una de les icones de Lloret de Mar, per primera vegada.

El regidor de Patrimoni Cultural, Xavi Flores, conclou que l’interès que hi ha és tot un èxit. “La propietat vol fer alguna millora al castell, però no tenim cap problema a plantejar que s’obri més dies“, afegeix.

L’obertura al públic d’aquest edifici tan especial, en mans privades, és gràcies a l’acord a què han arribat l’Ajuntament i els nous propitaris. Les visites -que estan totes plenes, de fa dies- han començat aquest cap de setmana i s’allarguen fins divendres vinent.

spot_img

El + Vist