Les comunicacions, que són presentacions breus d’un estudi o investigació, són un dels continguts fonamentals del seminari sobre Arxius i Turisme que hi haurà la setmana que ve a Lloret de Mar.
Una de les comunicacions destacades se centra en quin era el comportament social de les famílies quan anaven a les platges de la Costa Brava al llarg del segle 20. L’autor és Pau Saavedra, que explica que la presentació es basa en el cinema familiar de l’època, que hi ha a l’Arxiu de Girona: “eren pel·lícules fetes per la famílies, protagonitzades per ells mateixos, avui es fan amb el mòbil”.
La pel·lícula més antiga data del 1926 i mostra una famílies passant les vacances a Llançà. “Podem veure com eren els estiuejants, que passaven el dia a la platja, es banyaven, conversaven a l’ombra… però també com eren els vestits de bany imposats pel franquisme, un fet que canvia amb l’arribada del biquini”, afegeix Saavedra.
Aquestes gravacions també il·lustren els canvis de l’època, “com la transformació litoral urbanística, amb la massificació de les platges”, i mostren les platges de Lloret i altres punts del litoral. La comunicació de Pau Saavedra serà exposada el 24 de maig a la tarda, en el seminari sobre Arxius i Turisme, que tindrà lloc a la Biblioteca de Lloret.