Han canviat els nostres hàbits de consum des que va començar la crisi del coronavirus? Serà diferent, un cop acabi la pandèmia? Això és el que intenta respondre el lloretenc Albert Vinyals, professor i doctor en psicologia del consum (a Escodi i a la UAB), que a través d’Escodi (Escola de Comerç i Distribució) ha fet una enquesta a 700 persones. Els resultats es poden consultar aquí.
Albert Vinyals ha explicat que des que va començar el confinament s’han fet molts estudis explicant com consumíem actualment, però pocs se centraven en com podem acabar consumint. En tractar-se d’una situació tan nova, era impossible fer comparacions amb cap període històric previ i, per tant, va decidir elaborar la seva pròpia eina.
El que extreu de les respostes d’aquesta mostra variada de la població és que els consumidors tindran menys poder adquisitiu i, per tant, buscaran una reducció del consum.
Tot i així, Vinyals reconeix que estem immersos en una societat capitalista del consum i que caldrà veure què passa quan tornem a rebre el bombardeig publicitari de les grans empreses.
El que sí que apunta és que cal tenir en compte que aquesta crisi ha estat un potenciador de processos que ja existien, tant positius com negatius. En aquest sentit, Albert Vinyals opina que Lloret hauria d’aprofitar l’ocasió per fer un canvi de model turístic.