La comunitat musulmana celebra avui una de les festivitats més importants de l’any: l’anomenat Eid al-Fitr. D’aquesta manera, tanquen el ramadà, que s’ha celebrat fins aquest dimarts. Es tracta del novè mes del calendari islàmic, que varia cada any en funció del calendari lunar, i el seu compliment es considera un dels cinc pilars de l’islam.
A Lloret de Mar, una de les persones que cada any el practiquen és la Chaima El Habti, que explica que un dels factors més important és el dejuni des que surt el sol fins que es pon.
“Consisteix en abstenir-se de menjar, beure, fumar i tenir relacions sexuals des de la sortida del sol fins a la posta del sol”
Chaima El Habti
Per a l’àpat del vespre, és molt important que el primer que es mengi sigui un dàtil i aigua.
“A l’hora de menjar és important trencar el dejuni amb un dàtil i aigua, perquè el profeta ho feia així”
Chaima El Habti
Però més enllà del dejuni i de no poder tenir relacions sexuals, també és molt important posar en pràctica la fe, a través de les oracions, la reflexió i la comunitat.
“És un temps per posar més en pràctica la fe, fer més obres de caritat, anem més a la mesquita, llegim més l’Alcorà i, sobretot, ajudar als més necessitats”
Chaima El Habti
Per tant, són dies en què és més important que mai evitar els comportaments immorals, els crits i els insults.
Per a la Chaima també és important deixar clar que no tothom està obligat a fer el ramadà, ja que la salut és el més important. En aquest sentit, hi ha col·lectius que en queden exclosos.
“Els infants, les dones embarassades, les lactants, els ancians, la gent que té malalties com diabetis… aquesta gent no està obligada a fer el ramadà”
Chaima El Habti
Quan el ramadà cau en ple estiu, és molt més complicat, perquè fa més calor i hi ha més hores de sol. No obstant això, la Chaima apunta que amb els anys cada cop el cos està més acostumat a practicar-lo. Ella va néixer en una família musulmana i ha vist com se seguia la tradició des de sempre. Tot i que reconeix que als inicis es fa complicat, ara n’està molt orgullosa.
“Al principi ho feia perquè els meus pares ho feien i costa, però t’hi acostumes i ara m’agrada fer-ho, n’estic orgullosa”
Chaima El Habti
Aquest dimecres la celebració acabarà amb una oració a la mesquita a partir de les nou del matí i, després, s’aplegaran en família per esmorzar i dinar plegats. A més a més, els homes han de fer un regal d’agraïment a les dones per la feina feta al llarg del mes a l’hora de preparar els àpats.
“Quan acaba el ramadà, l’home musulmà fa un regal a la dona, que ha estat tots els dies preparant la taula i els àpats per a tots”
Chaima El Habti
Per donar a conèixer en què consisteix el ramadà, aquest any la comunitat islàmica de Lloret ha promogut una campanya especial.
La comunitat musulmana és una de les que tenen més representació a Lloret de Mar.