“Pots mantenir l’ús de la llengua catalana durant 21 dies ininterromputs?” Aquest és el repte que proposa la campanya “21 dies. D’entrada, en català”: mantenir el català sempre, a tot arreu i amb tothom. Es tracta de no canviar de llengua en situacions en què habitualment es fa. Els experts consideren que es necessiten 21 dies per consolidar un nou hàbit; per això el repte té aquesta durada.
La campanya, que va néixer l’any passat a Santa Coloma de Farners, es durà a terme entre el 16 d’octubre i el 5 de novembre a Lloret de Mar. Al llarg d’aquests dies es penjaran cartells i banderoles i es repartiran postals que explicaran l’objectiu de l’actuació.
Cesca Cornellà, directora de l’Oficina de Català de Lloret, explica a qui s’adreça el repte: “apel·la a les persones que tenen el català com a primera llengua i que canvien al castellà quan s’adrecen a algú que sembla que no sigui català o amb qui s’expressen normalment en castellà, abandonem el català amb massa facilitat”.
Els darrers anys han saltat les alarmes pel descens de l’ús del català, sobretot entre els més joves. Segons les estadístiques, 8 de cada 10 catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà. Una conducta considerada perjudicial per a la supervivència del català perquè fa que desaparegui de tots els espais i dificulta que els qui encara no el parlen el puguin aprendre i practicar.
Per això, hi ha consens que cal modificar aquest hàbit a fi de fer la llengua útil i necessària i per ajudar els qui l’aprenen a practicar-la fora de l’aula. La conclusió és que, d’entrada, es parli en català amb tothom.
A Lloret de Mar, el 2 de novembre, a dos quarts de 8 del vespre, tindrà lloc l’acte central, que comptarà amb la presència del col·lectiu “No em canviïs la llengua”, integrat per Toni Albà, Rosario Palomino, Carme Sansa i Matthew Tree, i en el qual també participaran alumnes dels cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística. A més, s’aprofitarà l’acte per presentar les parelles lingüístiques que es constituiran en la nova edició del Voluntariat per la Llengua.