Els alumnes de 1r de la ESO del Coll i Rodès han muntat una exposició a la Biblioteca. En la rampa de baixada, hi ha una mostra del treball de camp que han fet aquest curs, en què han analitzat la platja de Lloret, inclosa la part de Sa Caleta, per analitzar l’impacte dels microplàstics a la sorra.
Han comprovat a quina part hi ha més residus, i de quins tipus són -com ampolles, taps, xupaxups, llaunes o altres restes, a més de la mida en el cas dels residus més petits. Dues de les alumnes, Sara El Hamraoui i Nicole Polo, expliquen que “vam dividir la platja en tres parts i on hi ha més plàstics és a la vora del passeig, vam trobar-ne molts de grans i petits”.
El projecte, titulat ‘Observadors del mar‘, s’ha complementat amb entrevistes a veïns, banyistes i també turistes. Tania Talavera i Nahia Villarreal conclouen que, després de parlar amb tots ells, “no són prou conscients que es contamina tant la sorra i que cal fer alguna cosa, a més de comprovar que les platges van quedant reduïdes amb el pas dels anys”.
La tasca que han fet els 120 alumnes de 1r de la ESO s’ha complementat amb fotos antigues de la primera línia de mar, que hi ha a l’Arxiu, que els ha permès comparar com era Lloret anys enrere amb l’actualitat. Amaia Carriquí i Elsa Rodriguez afegeixen que la comparativa de les imatges evidencia “l’impacte ambiental del pas dels anys” i assenyalen que l’exposició compta amb uns codis QR que permeten veure diferents videos.
El projecte ‘Observadors del mar’, basat en la ciència ciutadana, es pot visitar fins el 12 de juny a la Casa de la Cultura.