13.8 C
Lloret de Mar

Els centres educatius de Lloret celebren el Dia de la Pau i la No-Violència

La jornada es commemora el 30 de gener, coincidint amb l'aniversari de la mort de Mahatma Gandhi, però com que queia en diumenge, escoles i instituts ho han celebrat entre la setmana passada i aquesta.

Dia de la Pau i la No-Violència (Immaculada Concepció)
Dia de la Pau i la No-Violència (Immaculada Concepció)

Darreres Notícies

El 30 de gener de 1948 va morir Mahatma Gandhi, un dels màxims defensors de la pau i la no violència de tots els temps. És per això que el poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal Vidal va escollir aquesta data per commemorar el Dia de la No-violència i la Pau a les escoles. Una celebració que va començar el 1964 i que es du a terme arreu del món. I, com cada any, els centres educatius de Lloret s’hi han sumat.

servicios profesionales jimenez

Entre la setmana passada i aquesta, escoles i instituts de la vila han dut a terme activitats diverses per commemorar aquesta efemèride. Per exemple, l’institut Sant Quirze concentra les activitats avui dilluns. El director, Carles Grabuleda ha explicat que cada curs treballa la pau a través de matèries diferents.

“A primer d’ESO a la matèria de català llegiran poemes per la pau i a segon d’ESO es farà un petit arxiu de paraules que creguin ells que no haurien d’existir, com guerra o baralla”

Carles Grabuleda

A l’escola Immaculada Concepció cada any feien un gran acte tots junts al pati, però atesa la situació de pandèmia, han fet una cosa més reduïda. Divendres, van treballar diferents valors a través de les tutories, es va fer un vídeo conjunt i, a més, es va empaperar l’escola de coloms. Ho ha explicat la mestra Cuqui Carvajal.

“Hem empaperat tota l’escola de coloms, ja que no podem fer altres coses més espectaculars, com un macro dibuix per fer una foto des de dalt, però el que és important és l’educació als infants i això ja es cobreix”

Cuqui Carvajal

A l’institut Coll i Rodés també s’han sumat a l’efemèride. Durant tota la setmana passada, el timbre del centre va fer sonar una cançó que parlava de la pau i, a més, hi havia plafons als passadissos centrals i un arbre a l’entrada de l’institut perquè els alumnes posessin desitjos i completessin el lema Imagino la pau….

Alumnes penjant desitjos a l'arbre de l'entrada (Coll i Rodés)
Alumnes penjant desitjos a l’arbre de l’entrada (Coll i Rodés)

La professora Cèlia Tresserres explica que és important celebrar aquesta diada per poder fer una reflexió amb l’alumnat.

“Celebrem aquest dia perquè promou la reflexió en tot el nostre alumnat sobre la pau i la no-violència”

Cèlia Tresserres

Coneixem ara el cas de l’escola Esteve Carles. El mestre Miquel Àngel Noguero explica que han decodat passadissos i finestres, aprofitant material que havien creat per les festes nadalenques i preparant-ne de nou.

“Treballem el Dia de la Pau a través de diferents àrees, com educació en valors, educació visual i plàstica i la dimensió d’expressió oral a l’àrea de llengua”

Miquel Àngel Noguero

A l’Institut Escola, cada any se centren en una temàtica diferent per parlar sobre la pau i aquesta vegada han volgut tractar la violència que pateixen les dones a diferents països del món, tal com ha ressaltat la professora Sònia Garangou.

“Ens hem centrat en la violència contra les dones, concretament a l’Afganistan, on des de l’agost, quan els talibans van tornar a assumir el poder, les dones han vist com les seves llibertats quedaven aturades”

Sònia Garangou

A l’Institut Escola, a 3r d’EsO han estat treballant sobre aquest tema a les classes de l’assignatura de Cultura i Valors i ho han compartit amb la resta d’alumnes de l’institut. A més, han fet de monitors d’un joc per explicar tot el que han après. Tot plegat, s’ha complementat amb un concurs de murals.

Concurs de murals (Institut-Escola)
Concurs de murals (Institut-Escola)

A l’escola Pompeu Fabra, han anat treballant els valors de la pau i la no-violència al llarg dels últims dies, cada cicle d’una manera diferent.

A infantil, s’ha explicat el conte del senyor Guerra i la senyora Pau i s’han endut a casa un gran cor on els companys els han dibuixat coses boniques; a cicle inicial, han explicat contes sobre la pau i han escrit la paraula pau en les diferents llengües d’origen de l’alumnat.

La paraula 'pau' en diferents idiomes (Pompeu Fabra)
La paraula ‘pau’ en diferents idiomes (Pompeu Fabra)

A cicle mitjà, han vist un vídeo de Gandhi i han parlat dels símbols amb què es pot representar la pau. Finalment, els de cicle superior han un vist un curtmetratge sobre què és una cadena de favors per aprendre que fer favors als altres ens repercuteix a nosaltres mateixos.

La mestra Vicky Serrano explica que sempre celebren el Dia de la Pau, però recorda que el valor de la pau és present en dia a dia de les escoles.

“Malgrat celebrem la diada de la pau, m’agradaria dir que a l’escola és un valor indispensable i present en el dia a dia de l’escola”

Vicky Serrano

A banda de les activitats que du a terme cada centre en concret, més de 300 alumnes dels instituts van participar divendres en una xerrada organitzada per Fundipau sobre armes nuclears al teatre municipal, després de visitar una exposició sobre armament nuclear, que es pot veure al Teatre fins al 12 de febrer.

spot_img

El + Vist