La Generalitat i l’Ajuntament han museïtzat el cementiri modernista de Lloret de Mar. El cementiri es considera un dels espais d’art funerari més destacats del segle XIX a Catalunya i acull obres de gran valor artístic i aquest projecte s’ha impulsat amb motiu de la celebració de la Capital de la Cultura Catalana al municipi i s’ha donat a conèixer dins de la presentació de les Jornades Europees de Patrimoni.
El projecte de museïtzació ha consistit en adaptar el discurs museogràfic a noves mirades i als nous estudis de recerca que s’han fet en els últims anys, i també s’ha valoritzat la iconografia artística i històrica de cada obra d’art i dels propietaris d’alguns dels panteons i hipogeus més singulars.
A més a més, s’han renovat tots els plafons informatius amb un nou disseny adaptant l’estètica i integrant-la en el conjunt patrimonial. Uns plafons que incorporen codis QR amb informació i imatges addicionals de cada element funerari, tal com ha explicat l’alcalde, Adrià Lamelas. La informació dels recursos interpretatius s’ha fet en català, castellà i anglès.
“Els QR faciliten molt la informació mitjançant la nostra pàgina web de patrimoni i l’abast d’informació que a vegades no cap en un petit cartell”
Adrià Lamelas
El projecte de museïtzació del cementiri modernista de Lloret s’ha presentat aquest dimarts, en el marc de la presentació de les Jornades Europees de Patrimoni, amb la presència de la directora general de Patrimoni de la Generalitat, Sònia Hernández.
“La revisió de les històries que s’expliquen, l’actualització d’aquestes històries, dels punts de vista d’aquestes històries, amb mirades sovint de gènere o amb mirades més inclusives, són molt importants”
Sònia Hernández
El motiu és que el Departament de Cultura col·labora des de fa uns anys amb l’Associació Capital de la Cultura Catalana amb l’objectiu de realitzar un projecte patrimonial a la ciutat que cada any és mereixedora d’aquesta capitalitat i així valorar el patrimoni d’arreu de Catalunya.
Pel que fa a les Jornades Europees de Patrimoni, a Lloret de Mar tindran també un ampli programa d’activitats, en el qual destaca el monòleg teatralitzat al cementiri titulat L’amfitrió, segons Ismael Smith.
Des del Departament de Cultura, s’ha posat de manifest que l’accés a la cultura és una prioritat i es treballa per garantir que tothom pugui apropar-se al patrimoni fent-lo més social i accessible. En aquest sentit, les Jornades Europees de Patrimoni, considerades la Festa Major del Patrimoni Cultural, garanteixen l’accés lliure als monuments, conjunts històrics, museus i jaciments catalans, fomenten la participació i afavoreixen l’accés al coneixement en un entorn lúdic i festiu.
De divendres a diumenge, la ciutadania podrà gaudir de prop de 500 activitats i experiències per a tots els públics, organitzades per diferents entitats de 215 municipis catalans. Unes activitats que seran gratuïtes, així com també serà gratuïta, durant els tres dies, l’entrada als monuments, conjunts històrics, museus, arxius i jaciments catalans.
Totes les propostes programades es poden consultar al web de les Jornades, on es troba l’agenda en línia que permet cercar les activitats per diversos criteris com el municipi i la tipologia.