Tornen a excavar el poblat ibèric de Montbarbat, com cada mes de setembre. Enguany els treballs se centren en la part de l'entrada, amb l'objectiu d'esbrinar més coses sobre aquest jaciment, habitat durant els segles III i IV abans de Crist.
Laura Bertran, regidora de patrimoni cultural, explica que “enlloc d’excavar la part interna on hi havia les cases, es canvia d’ubicació i es fan les prospeccions a l’entrada, per mirar de localitzar la muralla”.
Abans d'iniciar les excavacions, l'ajuntament va netejar a mà l'entrada de Montbarbat. L'equip que treballa al jaciment el formen sis persones. Són arqueòlegs, experts en la matèria.
L'objectiu és localitzar troballes, fer descobriments, per a poder saber com era la vida en aquella època tan remota. La regidora recorda que fa trenta anys que excaven Montbarbat, “uns treballs minuciosos i que no sempre generen grans descobriments”.
Els treballs al poblat van començar el 1978. Des de llavors es duen a terme cada mes de setembre. En aquest temps s'ha excavat una tercera part de Montbarbat, que té una extensió de 5.000 metres quadrats. Un ritme no gaire elevat, segons Laura Bertran, que assenyala que va lligat directament als pressupostos de les administracions.
Un cop fetes les excavacions, es duran a terme jornades de portes obertes a Montbarbat el darrer cap de setmana de setembre. S'explicarà de primera mà als assistents tot el que se sap sobre els orígens de Lloret de Mar, un element clau per entendre el nostre present i futur.