Lloret de Mar ha acollit aquest dimarts la jornada anual de la Xarxa de Ciutats Educadores, amb representants del sector d’arreu de les comarques gironines. Al llarg d’aquest any, la vila ha estat la secretaria de la demarcació, la qual ha acabat amb aquesta sessió, que s’ha centrat en exposar i debatre com s’acullen els alumnes nouvinguts.
En la taula rodona, amb representants dels centres educatius lloretencs, l’inspector del departament d’Educació de Girona, Joaquim Costa, conclou que en general és un procés que es fa correctament a Lloret i arreu del territori. Però considera que l’acollida ha d’anar més enllà de les escoles i els instituts, per tal de transcendir en el teixit associatiu i en els clubs esportius, per tal que la integració dels infants sigui el més plena possible.

Ubicada a la Biblioteca, la jornada, que ha comptat amb el testimoni de dos joves amb casos d’èxit d’integració -la ucraïnesa Sofia German, arribada aquí al 2018, i l’hondureny Maynor Carranza, vingut fa menys de dos anys-, ha permès expressar en dades la complexitat educativa d’un municipi com Lloret.
Amb 106 nacionalitats i 118 llengües, Lloret compta amb centres educatius de gran diversitat. La xifra que preocupa el sector és la Matrícula Viva, els alumnes que s’escolaritzen un cop ja ha començat el curs. En el cas de la vila, van ser 553 el curs passat i 593 l’anterior. Una situació que fa que les ràtios de les aules siguin elevades, amb 28 alumnes de mitjana.
La jornada s’ha clausurat passant el relleu de la secretaria de la Xarxa de Ciutats Educadores, de Lloret a Platja d’Aro, que ho serà al 2024. L’Associació Internacional de Ciutats Educadores és una entitat sense ànim de lucre, on treballen en col·laboració amb governs locals compromesos amb els principis que es recullen a la Carta de Ciutats educadores. Una associació activa on els seus membres ascendeixen a més de 494 ciutats de 36 països de tots els continents.