A l’Helena Illa li van detectar sordesa als nou anys. Aquell diagnòstic li va canviar la vida: li van col·locar un audiòfon que li permetia, per exemple, participar en jocs i converses que fins aleshores li eren alienes perquè no hi sentia bé.
Tal com explica ella mateixa, el seu pediatre és qui li va detectar i, aleshores, va anar al metge a Barcelona. Com que l’audiòfon li va canviar la vida, com a estudiant de batxillerat del col·legi Immaculada Concepció va decidir dedicar el seu treball de recerca a la sordesa.
“Portar audiòfon et canvia la vida completament: recordo el dia que em van posar l’aparell, que va ser sortir al carrer i començar a sentir els autobusos, els semàfors, com la pluja tocava el terra…”
Helena Illa
Una de les coses que més agraeix és poder introduir-se en jocs i converses a les quals abans li costava accedir perquè no hi sentia bé.
“Va millorar el poder estar en converses on no havia pogut estar mai. Per exemple, quan era de nit i estàvem de colònies o tothom xiuxiuejava quan jugàvem al joc del llop, no podia participar mai, perquè no ho sentia”
Helena Illa
A més a més, també va millorar el seu rendiment acadèmic, sobretot a les assignatures de llengua.
“Les meves notes, sobretot les llengües, em van pujar molt”
Helena llla
Dins del treball de recerca, a banda de fer una investigació teòrica sobre la sordesa, també ha creat una associació, anomenada Escolta’m, per trobar finançament que permeti a tots els infants disposar d’un audiòfon i, d’aquesta manera, contribuir a canviar vides com li va passar a ella. I, a tot plegat, se li suma la petició del certificat de discapacitat del 33%.
Un treball de recerca que li ha merescut un 10 i que ja ha presentat a la mostra de treballs de recerca de l’escola. Però, a més a més, amb un altre company, el centre els ha escollit perquè presentin els seus treballs a la mostra que organitza el Consell Comarcal de la Selva, amb alumnes de tota la comarca.