Aquest dilluns, 20 de novembre, s’ha commemorat el Dia internacional de la memòria trans. Una jornada que serveix cada any per recordar les persones que han perdut la vida per ser transsexuals i també, evidentment, per condemnar els fets.
Segons dades del projecte d’investigació Monitoreo de Asesinatos Trans 2023, de Transgender Europe (TGEU), entre l’1 d’octubre de 2022 i el 30 de setembre de 2023, s’ha registrat la mort violenta de 320 persones trans i de gènere divers arreu del món. Tot i que la xifra és molt preocupant, des del mateix projecte adverteixen que només és una petita mostra de la realitat, ja que només es recullen els casos registrats.
Són dades d’àmbit mundial, però no cal anar gaire lluny per trobar casos de violència a prop de casa. A l’estat espanyol, les morts registrades a causa de la transfòbia són quatre: una dona trans de 40 anys va ser escanyada i tirada a un riu a Bilbao el setembre del 2022; un noi trans de només 12 anys, es va suïcidar a Sallent el febrer d’aquest 2023; el mateix mes, una dona de 64 anys de Barcelona va ser apunyalada per la seva parella; i una noia de 15 anys, veïna de Lloseta, a les illes Balears, es va suïcidar el juny passat.
A més a més, la lloretenca Isabel Arnaud, apunta que l’últim any s’ha incrementat la transfòbia en el dia a dia, més enllà de les agressions físiques. Un increment que ha vingut donat, en part, arran de l’anomenada Llei trans. “Han pujat les xifres d’una manera increïble, aquest any segons l’Observatori contra l’Homofòbia les agressions contra les persones trans han augmentat un 38% a Catalunya, l’any de la Llei Trans, que ha despertat molt d’odi”, ha explicat.
“Mai hem vist això, han pujat les xifres d’una manera increïble”
Isabel Arnaud
Isabel Arnaud apunta que també cal tenir en compte que les dones trans, a banda de patir la violència per transfòbia, també són sovint víctimes de l’homofòbia, del femenisme transexcloent i del masclisme.
“Les dones trans, a més de patir transfòbia, també patim homofòbia, de feminicidi i de violència masclista”
Isabel Arnaud

Tot i que la lloretenca no ha patit mai cap agressió forta, lamenta que sovint es troben amb prejudicis, mirades incòmodes i, fins i tot, insults, en el seu dia a dia. En aquest sentit, denuncia que ella mateixa va viure uns fets molt molestos l’estiu passat, quan de camí cap a la festa Pride aquí Lloret la van insultar dues vegades.
“És increïble que, a Lloret, no pugui anar tranquil·lament de Fenals al Teatre sense estar violentada; no m’han agredit físicament, però són insults”
Isabel Arnaud
La situació és molt complicada i preocupant i, malauradament, no ha millorat en els últims anys, segons Isabel Arnaud, que apunta que cal ser conscients que no es podrà acabar amb la maldat d’algunes persones i partits polítics, però sí que es pot fer molta pedagogia per fer reduir al màxim la transfòbia.