Barcelona serà la ciutat europea amb més morts per calor aquest segle, segons un estudi de l’Escola d’Higiene i Medicina Tropical de Londres. Es calcula que a tot Europa hi haurà 2,3 milions de morts més per temperatures extremes si no es prenen mesures.
L’increment de les temperatures és un dels temes que es tractaran en la xerrada que acull aquest dijous la Biblioteca de Lloret. Anirà a càrrec de Josep Espluga, doctor en sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques.
L’expert assenyala que la societat no ha estat conscient, fins fa poc, de les conseqüències del canvi climàtic. Posa com a exemples les onades de calor i els efectes de la Dana a la Comunitat Valenciana.
“Fins fa poc, no érem massa conscients de com podíem experimentar els efectes del canvi climàtic”
Josep Espluga
La conferència s’emmarca en el Bibliosteam, un programa impulsat pel servei de biblioteques de la Diputació de Girona amb la producció d’ACDIC. Es parlarà del canvi climàtic des de diferents perspectives: la científica, la política i la percepció que tenen els ciutadans sobre aquesta problemàtica. En aquest sentit, Josep Espluga també parla dels negacionistes del canvi climàtic. N’identifica dos tipus: els que ho són per convicció i els que ho són pel fet de no tenir recursos per adaptar-se a les necessitats per combatre’l.
“Hi ha una part del sector negacionista que ho és per convicció i una altra que ho és per circumstàncies”
Josep Espluga
Josep Espluga ha explicat que, per a poder posar-hi solució, es necessiten polítiques que facin menys vulnerable a la població. A més, considera que cal restaurar les xarxes locals del nostre entorn, per consumir més productes de proximitat i reduir la mobilitat.
De tot plegat se’n parlarà aquest dijous, a la Biblioteca de Lloret, en la conferència titulada “Percepcions socials del canvi climàtic”. Serà a partir de les 18h. Cal inscripció prèvia.